England mara, penuh harapan

LEICESTER, United Kingdom, 13 Sept – Sekembalinya dari Rusia, England muncul dengan membawa penuh harapan selepas Piala Dunia yang menjanjikan masa depan yang cerah dengan melayakkan diri ke separuh akhir untuk kali pertama dalam tempoh 28 tahun.

Bagaimanapun, faktor yang sangat baik itu telah memberi kesan kepada penelitian dalam dua perlawanan pertama sejak demam Piala Dunia melanda.

Mengalahkan Sepanyol dalam pembukaan Liga Negara-negara pada Sabtu lalu, berikutan kekalahan ke atas Croatia di Rusia dalam empat perlawanan terakhir dan ke Belgium di tempat ketiga, bermakna England telah kehilangan tiga perlawanan berturut-turut untuk kali pertama dalam 30 tahun.

Catatan empat kekalahan berturut-turut itu bagaimanapun diberikan harapan dengan pencapaian kemenangan 1-0 ke atas Switzerland semasa perlawanan persahabatan Selasa lalu. Tetapi ia merupakan persembahan yang mengundang lebih banyak sebab untuk dibimbangi daripada optimisme.

Pengurus England, Gareth Southgate merasakan ketidakupayaan pasukannya untuk mengekalkan permainan di bawah tekanan terhadap kekalahan yang menyakitkan pasukan itu semasa Piala Dunia ketika pemain Croatia, Luka Modric dan Ivan Rakitic menguasai separuh akhir. Tetapi ketika Sepanyol dan Croatia membanggakan beberapa pemain tengah terbaik di dunia, Southgate pula terpaksa menerajui perlawanan bola sepaknya untuk mengejar impiannya bagi meraih kemenangan menentang Swiss.

Southgate mengakui kesalahan itu adalah taktikal dan teknikal dan membuat perubahan yang diperlukan untuk paparan separuh masa yang lebih baik yang menghasilkan kemenangan hasil jaringan Marcus Rashford.

Walau bagaimanapun, bos England berkata dengan memberi alasan bahawa para pemain mungkin kurang bersemangat pada 45 minit pertama. – AFP