England yakin beri keputusan murid secara adil

LONDON, 12 OGOS – Pihak berkuasa England hari ini meyakinkan murid-murid sekolah bahawa mereka akan dinilai dengan adil kerana peperiksaan yang tidak dijawab berikutan COVID-19, setelah kerajaan Scotland terpaksa melakukan pusingan U mengenai isu itu.

Seperti di banyak negara lain, murid-murid di England tidak dapat menduduki peperiksaan seperti yang dijadualkan pada bulan April, Mei dan Jun kerana penutupan COVID-19, dan sebaliknya akan mendapat gred sederhana berdasarkan penilaian oleh sekolah atau guru mereka.

Tetapi keputusan di Scotland minggu lalu menimbulkan kemarahan dan tuntutan agar menteri pendidikannya John Swinney mengundurkan diri, di tengah aduan bahawa proses penyederhanaan telah menyebabkan penurunan murid-murid yang miskin.

Swinney kelmarin tunduk pada tekanan dan mengumumkan bahawa lebih daripada 70,000 murid Scotland akan mendapat keputusan mereka dikembalikan kepada penilaian guru mereka.

Dalam usaha yang serupa di England, yang memiliki sistem sekolah yang berbeza, menteri pendidikan Gavin Williamson mengumumkan polisi baharu.

Murid berumur 18 tahun yang mendapat keputusan A-Level pada Khamis ini akan dapat menerima keputusan mereka, berdasarkan ujian percubaan atau menduduki ujian baharu pada musim luruh.

“Sistem tiga kunci itu akan membantu memberi jaminan kepada pelajar dan memastikan mereka dapat maju dengan peringkat seterusnya dalam kehidupan mereka,” katanya. – AFP