EPL mahu Arab Saudi jadi pengarah Newcastle

LONDON, 31 JULAI – Liga Perdana Inggeris (EPL) mahu Arab Saudi menjadi pengarah Newcastle United dalam kesepakatan pengambilalihan kelab itu, menurut seorang anggota kumpulan pelaburan terkemuka yang ingin membeli kelab itu.

Pengambilalihan yang bernilai 300 juta pound (AS$391 juta) gagal semalam apabila kumpulan pelaburan Dana Pelaburan Awam Saudi (PIF), abang kepada jutawan David dan Simon Reuben dan Amanda Staveley dari PCP Capital Partners mengatakan bahawa mereka tidak lagi berminat setelah tiga bulan menunggu untuk kelulusan EPL.

Isu mengenai cetak rompak dari Arab terhadap hak penyiaran sukan, termasuk EPL, dan tekanan dari kumpulan hak asasi manusia untuk menyekat perjanjian itu menyulitkan prosesnya.

Staveley berminat untuk membeli kelab itu sejak tiga tahun lalu dan akhirnya telah bersetuju dengan perjanjian dengan pemilik Newcastle, Mike Ashley pada bulan April dengan PIF yang dilaporkan akan mengambil alih 80 peratus saham kelab tersebut.

“Liga Perdana Inggeris mahu negara itu, Saudi, menjadi pengarah kelab bola sepak,” kata Staveley kepada The Athletic.

“Itulah yang mereka maksudkan.”

Mereka secara efektif mengatakan ‘PIF tidak akan menjadi pemilik hak mutlak, kami yakin itu sebenarnya kerajaan, oleh itu kami mahu negara itu menjadi pengarah’. – AFP

Gambar fail stadium yang kosong semasa perlawanan Liga Perdana Inggeris antara Newcastle United dan Aston Villa di Stadium St James ‘Park di NewCastle, England. PIF Arab Saudi telah menarik tawarannya untuk membeli kelab EPL, Newcastle setelah proses itu tergantung. – AP