Erdogan kritik pembebasan Osman Kavala

ISTANBUL, 19 FEB – Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan memperbaharui kritikan terhadap ketua masyarakat sivil Osman Kavala kelmarin, sehari selepas mahkamah membebaskannya kerana menganjurkan protes anti-kerajaan pada tahun 2013.

Sembilan defendan termasuk Kavala dibebaskan pada Selasa lalu untuk menggulingkan kerajaan dengan protes ‘Gezi Park’.

Tetapi beberapa jam kemudian, waran tangkap baharu dikeluarkan terhadap pembela hak, kali ini menghubungkannya dengan rampasan kuasa yang gagal pada tahun 2016.

Dalam satu ucapan kepada partinya, Erdogan sekali lagi menekankan hubungan Kavala kepada aktivis jutawan dan demokrasi Amerika Syarikat, George Soros, yang mencadangkan ini membuktikan bahawa dia berusaha untuk melemahkan kerajaan.

“Terdapat orang seperti Soros di sebalik tirai yang cuba menggerakkan perkara dengan menimbulkan pemberontakan di sesetengah negara,” kata Erdogan.

“Cawangan Turki ini berada di penjara, tetapi mereka berani membebaskannya,” katanya.

Dia menyifatkan protes Gezi sebagai “serangan keji seperti rampasan kuasa tentera”, sambil menambah: “Mereka bukan rusuhan yang tidak bersalah.”   Kavala bekerja dengan Yayasan Persatuan Terbuka Soros sebelum ia diharamkan dari Turki, serta beberapa kumpulan masyarakat sivil berprofil tinggi.

Mahkamah berhampiran Istanbul tidak ada bukti yang cukup untuk membuktikan dia mengatur protes seperti yang didakwa oleh pendakwa. –AFP

Presiden Turki dan ketua Parti Keadilan dan Pembangunan (AK), Recep Tayyip Erdogan menyampaikan penggubalan undang-undang partinya di Dewan Nasional Turki (parlimen) di Ankara. -AFP