Erdogan pimpin solat pertama Hagia Sophia

ISTANBUL, 24 JULAI – Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan hari ini memimpin solat Jumaat pertama yang dihadiri oleh ribuan umat Islam di Hagia Sophia sejak penukaran semula katedral Istanbul kepada masjid.

Mahkamah pentadbiran tertinggi membatalkan status bangunan abad keenam sebagai muzium pada 10 Julai dan Erdogan mengarahkan bangunan itu dibuka semula untuk umat Islam beribadat, justeru menerima kritikan dari komuniti Kristian dan menjejas hubungan dengan Greece.

Memakai ketayap, Erdogan membaca ayat-ayat suci Al-Quran sebelum azan kedengaran dari empat menara Hagia Sophia, kata wartawan AFP.

Seterusnya ketua hal ehwal agama negara, Ali Erbas, menyampaikan khutbah, yang disiar secara langsung di televisyen Turki.

Terdapat ramai orang yang berminat untuk menyertai solat tersebut. Gabenor Istanbul Ali Yerlikaya berkata pada pagi ini kawasan di sekitar Hagia Sophia dipenuhi dengan orang ramai.

Annuar Saatci, 49, menyifatkannya sebagai ‘saat-saat bersejarah,’ memberitahu AFP beliau sedang bercuti di Erzurum, timur Turki, tetapi kembali untuk menghadiri acara tersebut.

Pakar berkata Erdogan cuba merangsang dasar agama dan nasionalis dan ramai penduduk Islam yang menghadiri solat melihatnya sebagai satu acara bersejarah.

“Inilah saatnya apabila Turki memecah rantaiannya. Sekarang ia boleh melakukan apa yang diingininya, tanpa tunduk kepada Barat,” kata Selahattin Aydas, dari Jerman. – AFP

Presiden Recep Tayyip Erdogan (tengah) mengambil bahagian dalam solat Jumaat di Hagia Sophia kelmarin. – AP