Sunday, December 4, 2022
22.7 C
Brunei

-

Erdogan tinjau kawasan banjir

ISTANBUL, 13 OGOS – Angka kematian akibat banjir kilat Turki meningkat kepada 27 orang hari ini ketika Presiden Recep Tayyip Erdogan mengunjungi salah satu bandar yang paling terus terjejas dan mendoakan mangsa serta berjanji akan memberi bantuan kerajaan.

Malapetaka di seluruh wilayah Laut Hitam utara Turki berlaku ketika negara tersebut berjaya mengatasi ratusan kejadian kebakaran hutan yang mengorbankan lapan orang dan memusnahkan kawasan hutan di sepanjang pantai selatan negara tersebut.

Kejadian banjir sebelumnya mengorbankan enam orang bulan lalu di wilayah timur laut Rize.

Para saintis percaya bahawa bencana alam seperti ini menjadi semakin ekstrim dan kerap berlaku akibat pemanasan global yang disebabkan oleh pelepasan pencemaran.

Turki muncul sebagai negara pertama dalam bertarung dengan perubahan iklim juga menimbulkan cabaran bagi Erdogan dua tahun sebelum pilihan raya umum yang dijadualkan pada masa akan datang.

Gambar dari udara menunjukkan bangunan yang musnah setelah banjir dan tanah runtuh mengorbankan kira-kira 27 orang, di bandar Bozkurt, wilayah Kastamonu, semalam. – AP

Pemimpin Turki itu menerima kecaman di media sosial kerana membuang beg teh kepada penduduk tempatan ketika mengunjungi salah satu wilayah yang dilanda kebakaran pada akhir Julai.

Undian menunjukkan bahawa isu pemanasan iklim adalah menjadi keutamaan bagi tujuh juta anggota Generasi Z, yang mengundi Erdogan bagi melanjutkan tempoh pemerintahannya sehingga tiga dekad pada pilihan raya 2023.

Erdogan kelihatan sedih ketika berdoa untuk mangsa korban dihadapan ratusan penduduk di kota Kastamonu yang terjejas.

“Kami akan melakukan apa sahaja yang kami dapat secepat yang kami dapat dan bangkit semula,” kata Erdogan kepada orang ramai.

“Kami tidak dapat mengembalikan mereka yang telah kehilangan keluarga, tetapi negara kami memiliki sarana dan kekuatan untuk memberi ganti rugi kepada mereka yang kehilangan orang tersayang.” – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China longgarkan lagi peraturan COVID

BEIJING, 2 DIS – Bandar di seluruh China membatalkan arahan sekatan COVID hari ini dengan melonggarkan peraturan ujian dan kuarantin susulan protes di seluruh...
- Advertisment -