Eropah tingkat kapasiti pengeluaran bateri kereta

PARIS, 20 JUN – Ketika penjualan kereta elektrik melambung tinggi, Eropah mula meningkatkan kapasiti untuk menghasilkan bateri di benua itu tetapi ia masih jauh daripada yang dirancang dan mereka kini masih bergantung kepada pengeluaran bateri di Asia.

China, Jepun dan Korea Selatan menghasilkan sebahagian besar bateri kereta elektrik di dunia. Eropah kini mempunyai projek untuk membina 38 kilang utama dengan gabungan pengeluaran tahunan 1,000 gigawatt sejam (GWh) dan anggaran kos 40 bilion euro (AS$48 bilion), menurut laporan bulan Jun oleh Transport & Environment, sebuah organisasi bukan kerajaan.

Bekalan tahunan ini dapat dicapai menjelang 2029 hingga 2030 dan setara dengan pengeluaran 16.7 juta bateri kenderaan elektrik, kata jurucakap T&E kepada AFP.

“Memandangkan peningkatan permintaan yang sangat besar, terdapat kepentingan utama bagi pengeluar untuk meningkatkan kapasiti pengeluaran bateri,” kata Eric Kirstetter, penganalisis sektor di firma perunding Roland Berger.

“Mereka juga harus memastikan akses kepada bahan untuk elektrod, yang akan menentukan harga dan ketersediaan bateri,” tambahnya.

Eropah telah mula meningkatkan keupayaannya untuk menghasilkan bateri kenderaan elektrik di benua itu memandangkan permintaan yang semakin meningkat. – AFP

Di Sweden, syarikat pemula Northvolt menjangka akan mencapai pengeluaran tahunan 150 GWh di Eropah menjelang 2030, dengan sebuah kilang sedang dalam pembinaan dan dua lagi yang lebih besar sedang dirancang.

Northvolt sebelumnya mengatakan bahawa kapasiti pengeluaran akan mencapai 32 GWh pada tahun 2024, atau jumlah bateri yang cukup untuk 600,000 kenderaan elektrik setahun.

Dalam laporan lain, T & E mengatakan bateri kenderaan elektrik dapat menyumbang semua penjualan unit baharu di Kesatuan Eropah 27 negara pada tahun 2035 – jika pembuat dasar memperkenalkan sasaran CO2 yang lebih ketat dan sokongan kuat untuk infrastruktur bagi pengecas kereta.

Pembuat kenderaan, yang berada di bawah tekanan untuk beralih dari kenderaan bahan bakar fosil kepada kenderaan elektrik, kini berlumba-lumba melaburkan wang ke dalam sektor pembuatan bateri. – AFP