EU sasar artifak dicuri dalam perbincangan Brexit

BRUSSELS, 19 FEB – Warga Europah mungkin akan memasukkan isu artifak budaya yang dicuri, terutamanya barang antik Yunani atau Rom dalam rundingan hubungan masa depan mereka dengan Britain, berdasarkan draf terbaharu mandat perundingan EU.

Mandat, yang dilihat, menetapkan objektif EU dan garis merah dan kini termasuk panggilan kepada pihak-pihak untuk “kembalikan objek budaya dihapuskan ke negara asal mereka”.

Laporan awal, yang ditolak oleh para pegawai semalam, menyebutkan mengenai pertalian batu marmar Parthenon, patung-patung purba yang biasa dikenali sebagai batu marmar Elgin yang dipamerkan di Muzium British di London.

Diplomat Kesatuan Eropah menegaskan bahawa ini bukan kes itu, tetapi bertujuan untuk memastikan artifak yang dicuri yang tiba di Britain selepas Brexit tidak boleh dijual secara sah.

Jurucakap kerajaan British menolak kemungkinan membincangkan patung-patung ikonik semasa perbincangan perdagangan bulan depan.

“EU masih memuktamadkan mandat mereka ini sedang dirangka dalam draf,” katanya.

United Kingdom meninggalkan EU pada 31 Januari dan telah memasuki tempoh peralihan di mana ia terus memohon peraturan EU.

Orang-orang Inggeris dan Eropah sedang berusaha untuk bersetuju berdasarkan hubungan masa depan mereka dalam tempoh ini, yang akan berakhir pada 31 Disember 2020. -AFP