EU sekat eksport vaksin AstraZeneca ke Australia

BRUSSELS, 5 MAC – Hantaran lebih daripada satu suku juta vaksin AstraZeneca ke Australia telah dihalang daripada meninggalkan Kesatuan Eropah (EU), dalam penggunaan pertama sistem kawalan eksport yang ditubuhkan oleh blok untuk memastikan syarikat farmaseutikal gergasi menghormati kontrak mereka.

Tindakan itu, menjejas sejumlah kecil vaksin, menekankan kekecewaan dalam blok 27 negara mengenai kadar perlahan kempen pengeluaran vaksin dan kekurangan hantaran vaksin yang dijanjikan, terutamanya oleh Anglo-AstraZeneca.

Pengharaman berkuat kuasa atas permintaan Itali, dan EU tidak mengemukakan bantahan terhadap dasar lebih ketat yang dilaksanakan oleh Rom dalam mengendali kekurangan vaksin dalam blok sejak kerajaan pimpinan Mario Draghi berkuasa pada 13 Februari. Perdana Menteri Australia Scott Morrison memberitahu wartawan hari ini beliau telah menjangkakan masalah veto mungkin timbul dalam hantaran dari Eropah, menambah jadual vaksinasi Australia akan diteruskan seperti dirancang.

“Mereka berada dalam situasi krisis tak terkawal. Ia bukan situasi di Australia,” kata Morrison. “Namun begitu, kami berjaya menjamin bekalan kami, dan bekalan tambahan untuk import, dengan Pfizer dan AstraZeneca, yang bermakna kami boleh meneruskan program pengeluaran kami.” – AP

Gambar fail menunjukkan seorang ahli farmasi menyediakan picagari daripada bebuli vaksin AstraZeneca di kampong vaksin di Antwerp, Belgium. Hantaran 250,000 vaksin AstraZeneca ke Australia telah dilarang daripada meninggalkan EU. – AP