EU siasat ‘pasport emas’ Cyprus dan Malta

BRUSSELS, 20 OKT – Brussels hari ini melancarkan siasatan ke atas Cyprus dan Malta mengenai skim kontroversi ‘pasport emas’ mereka bagi pelabur-pelabur kaya, mengatakan ia adalah tidak sah dan melemahkan kewarganegaraan EU.

Suruhanjaya Eropah telah menulis surat kepada kedua-dua buah negara, yang menyertai EU pada 2004, untuk meminta penjelasan, amaran bahawa skim tersebut meningkatkan risiko pengubahan wang haram, mengelak cukai dan rasuah.

Pasport EU sangat berkuasa kerana ia memberikan pemiliknya kebenaran untuk membuat perjalanan, tinggal dan bekerja dengan bebas di seluruh 27 negara anggota blok – hak yang menurut suruhanjaya mesti dilindungi.

“Kesan dari skim kewarganegaraan pelabur tidak terbatas pada negara anggota yang mengendalikannya dan juga tidak berkecuali terhadap negara anggota lain dan keseluruhan EU,” menurut suruhanjaya dalam kenyataannya.

“Suruhanjaya mempertimbangkan untuk memberikan kewarganegaraan EU untuk pembayaran atau pelaburan yang telah ditentukan sebelumnya tanpa ada hubungan kukuh dengan negara anggota, melemahkan kewarganegaraan EU.” – AFP

Brussels menjalankan siasatan ke atas Cyprus dan Malta mengenai skim kontroversi ‘pasport emas’ dan mengatakan ia akan melemahkan kewarganegaraan EU.- AP