Thursday, October 5, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  EU siasat subsidi EV China

  BRUSSELS, 13 SEPT – Kesatuan Eropah (EU) akan memulakan siasatan terhadap subsidi yang diberikan China kepada pengeluar kenderaan elektrik, kata ketua eksekutif blok tersebut hari ini, ekoran kebimbangan yang meningkat bahawa bantuan tersebut merugikan syarikat-syarikat Eropah.

  “Pasaran global kini dibanjiri oleh kereta elektrik China yang lebih murah dan harga ditawarkan mereka kekal rendah oleh kerana subsidi negara yang besar. Itu telah mengganggu pasaran kami,” kata Presiden Suruhanjaya Eropah, Ursula von der Leyen kepada ahli-ahli parlimen EU di Strasbourg, Perancis.

  “Sebagaimana kami tidak menerima manipulasi dalam pasaran kami, kami juga tidak menerimanya dari luar,” kata von der Leyen. “Jadi, saya boleh mengumumkan hari ini bahawa suruhanjaya itu akan memulakan siasatan anti-subsidi ke atas kenderaan elektrik yang datang dari China.”

  Pemimpin China telah membantu menjadikan negara tersebut sebagai pasaran terbesar untuk kenderaan elektrik dengan melabur berbilion dolar dalam subsidi untuk mendapatkan petunjuk awal dalam industri yang dianggap cemerlang.

  Pengeluar automotif global menghadapi persaingan yang semakin meningkat di wilayah asal mereka daripada jenama-jenama China yang mengambil bahagian pasaran.

  Pengeluar kenderaan elektrik termasuk BYD Auto dan unit Zeekr milik Kumpulan Geely memulakan jualan pada tahun ini di Jepun dan Eropah. Geely juga memiliki kereta Volvo dari Sweden dan jenama mewah semuanya elektrik, Polestar.

  “Eropah terbuka kepada persaingan tetapi bukan untuk perlumbaan ke bawah. Kita mesti mempertahankan diri daripada amalan tidak adil,” kata von der Leyen. Dia tidak memberikan butiran mengenai siasatan. – AP

  Ursula von der Leyen menyampaikan ucapan tahunannya di Parlimen Eropah, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Iran ketatkan kawalan ke atas sekolah antarabangsa

  TEHRAN, 4 OKT - Ia merupakan permulaan penggal baharu di Iran tetapi tahun ini ia menyayat hati bagi pelajar di sekolah antarabangsa selepas keputusan...