Euro 2016 laba besar buat Perancis

PARIS, 10 Jan – Menghoskan perlawanan bola sepak Euro 2016 menyaksikan Perancis membelanjakan kurang daripada 200 juta euro ($211 juta) tetapi membawa pulangan sekitar 1.22 bilion euro ke negara itu, menurut angka yang dikeluarkan oleh kementerian sukan hari ini.

Terdapat kontroversi mengenai dana awam dalam perlawanan itu, dengan sebahagian 24 juta euro atau dua kali ganda daripada jangkaan kos, dibelanjakan ke atas keselamatan ketika ancaman pengganas meningkat.

Negara itu membelanjakan 160 juta euro untuk bangunan dan membangunkan tempat bagi acara pada Jun dan Julai itu, sementara dana swasta dan penganjur perlawanan UEFA menambah kos selebihnya.

Tetapi Euro 2016 membawa 1.221 bilion euro ke negara itu dari sektor pelancongan dan perbelanjaan langsung berhubung organisasi perlawanan, menurut data yang dikumpulkan oleh Centre of the Law dan Economic of Sport di Universiti Limoges (CDES) dan firma perunding, Keneo.

Dalam pengiraan jumlah itu, penyelidik mengambil kira kerugian daripada pelancongan yang berpotensi yang akan kekal dari Perancis untuk menghindarkan perlawanan itu, begitu juga dengan biaya negara yang digunakan di tempat lain jika mereka tidak menetapkan bagi tempat.

Purata pengunjung membelanjakan 154 euro sehari, dengan kebanyakannya untuk penginapan dan makan, kata kajian dengan pelancongan menyumbang 625.8 juta euro.

UEFA membelanjakan sekitar 360 juta euro untuk penganjuran perlawanan di negara itu, sementara 24 pasukan yang menyertai memberikan lonjakan ekonomi 34.9 juta euro.

Mereka yang bertauliah dalam acara itu membelanjakan 34.8 juta euro ketika berada di negara itu, dan penajaan pula menuangkan 22.6 juta euro, menurut jumlah tersebut.

Pada Januari lalu CDES meramalkan Euro 2017 akan membawa 1.266 bilion euro dalam pembelanjaan tambahan atau 0.1 peratus daripada KDNK Perancis. – AFP