F1 bidas kritikan Hamilton terhadap anti perkauman

BUDAPEST, 21 JULAI – Ketua Formula Satu (F1) memberikan reaksi terhadap kritikan Lewis Hamilton mengenai usahanya dalam anti-perkauman mereka dengan mengatakan bahawa sukan ini sudah tentu akan membuat perubahan yang berkekalan.

Juara enam kali, Hamilton, satu-satunya pemandu berkulit hitam di F1, bersuara setelah memenangi Grand Prix Hungary pada Ahad lalu untuk menduduki tangga teratas kejuaraan pemandu selepas tiga perlumbaan.

Dia mengatakan F1 tidak melakukan secukupnya, kurang kepimpinan dan telah mengadakan kempen yang memerlukan koordinasi yang lebih baik sambil menambah bahawa dia akan mendesak usaha pembaikan pada minggu ini.

Dia mengatakan kempen sukan ‘We Race As One’ tidak mencapai kemajuan sejak dilancarkan sebelum musim F1 bermula.

Berikutan upacara anti-perkauman pra-perlumbaan yang tergesa-gesa, di mana hanya beberapa pemandu berlutut sementara yang lain berdiri, datang lewat atau tidak menghadirkan diri, Hamilton mengatakan bahawa dia akan menulis surat kepada ketua F1, Chase Carey dan presiden badan penguasa Persekutuan Internasional Motoring, Jean Todt.

Pemandu Mercedes, Lewis Hamilton selepas perlumbaan F1 Grand Prix Hungary di litar Hungaroring di Mogyorod, Budapest, Hungary, pada 19 Julai. – AFP

“Melangkah ke hadapan, kita perlu berbincang dengan F1,” kata Hamilton, “Mereka harus melakukan tugas yang lebih baik. Tergesa-gesa, kami keluar dari kereta, berlari ke depan, dan dengan cepat melakukan penghormatan berlutut. Mereka perlu berusaha lagi.

“Saya tidak tahu mengapa mereka hanya melakukannya pada perlumbaan pertama. Mereka melakukannya pada awalnya, tetapi sejak itu mereka tidak melakukannya lagi.

Mereka keluar dengan mengatakan bahawa mereka akan memperjuangkannya dan mengakhiri isu perkauman, tetapi mereka tidak memberi kita platform untuk menerus-kannya.”

Merujuk kepada sokongan berlutut semasa rutin pra-perlumbaan, dia menambah: “Sokongan itu tidak cukup.

“Banyak pemandu sepertinya berpendapat bahawa mereka telah melakukannya sekali dan tidak akan melakukannya lagi.”

F1 memberikan respons semalam dalam satu kenyataan bahawa ia mahu mengakhiri isu perkauman di F1. – AFP