F1 rancang enam perlawanan kelayakan 2022

PARIS, 3 NOV – Formula Satu rancang untuk menggandakan jumlah perlumbaan pecut kelayakan kepada enam pada musim depan, kata pengarah urusan sukan Ross Brawn pada Isnin lalu.

Dua perlumbaan yang telah diuji setakat musim ini di Silverstone dan Monza telah menerima sambutan baik pada umumnya, dengan yang ketiga dijadualkan di Brazil akhir bulan ini.

Konsep baharu itu menyaksikan grid Grand Prix Ahad ditentukan oleh keputusan perlumbaan 100 pusingan yang diadakan pada hari Sabtu, menggantikan format biasa kelayakan pusingan satu masa, yang dipindahkan ke hari Jumaat untuk menentukan petak utama bagi perlumbaan tersebut.

Pendahulu kejuaraan, Max Verstappen memenangi perlumbaan Silverstone sulung untuk Grand Prix British, disusuli Valterri Bottas di Itali.

“Kami pada dasarnya telah bersetuju dengan pasukan bahawa kami tidak sabar-sabar untuk mengadakan enam acara untuk tahun depan,” katanya.

Cadangan Brawn untuk perubahan lanjut kepada sistem untuk menjadikannya lebih menarik sedang dalam perancangan, tetapi hanya selepas 2022 apabila kereta F1 baharu diperkenalkan dalam usaha untuk mempromosikan perlumbaan yang lebih sengit.

Antara perubahan yang sedang dipertimbangkan adalah menambah mata untuk memberikannya lebih pengaruh, grid terbalik dan namanya. – AFP

Aksi pemandu Mercedes Britain, Lewis Hamilton ketika mendahului pemandu Red Bull, Max Verstappen ketika perlumbaan Grand Prix Formula Satu AS pada 24 Oktober. – AP