Sunday, April 2, 2023
22.4 C
Brunei

-

FABD hadiri Kongres AFC ke-33

Oleh Fadhil Yunus

BANDAR SERI BEGAWAN, 2 FEB – Persatuan Bola Sepak Brunei Darussalam (FABD) menghadiri Kongres Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) ke-33 di Manama, Bahrain kelmarin.

Presiden FABD, Pengiran Haji Matusin bin Pengiran Haji Matasan mengetuai delegasi yang turut dianggotai oleh ahli Jawatankuasa Eksekutif, Haji Adee Suhardee Haji Muhidin dan Setiausaha Agung, Mohammad Shahnon Mohd Salleh.

Badan induk bola sepak negara juga mengambil peluang untuk mengukuhkan hubungan dua hala dengan persatuan ahli AFC yang lain serta potensi perkongsian dan kerjasama antara satu sama lain.

Kemuncak utama kongres menyaksikan pemilihan semula Shaikh Salman bin Ebrahim Al Khalif sebagai Presiden AFC untuk penggal 2023 hingga 2027.

Jawatankuasa berwajah baharu itu juga menyaksikan pelantikan lima pengerusi untuk Presiden AFC; enam kerusi untuk ahli Majlis FIFA, yang mana seorang pengerusinya juga akan menjadi ahli Jawatankuasa Eksekutif Wanita AFC; empat kerusi untuk ahli Jawatankuasa Eksekutif Wanita AFC; serta sembilan kerusi untuk ahli Jawatankuasa Eksekutif AFC.

Presiden juga merakamkan penghargaan kepada ahli yang akan keluar dan mengucapkan tahniah kepada ahli Jawatankuasa AFC dan ahli Majlis FIFA yang baru dilantik.

Mengalihkan perhatiannya kepada negara tuan rumah Piala Asia AFC 2027, AFC turut meluluskan Persekutuan Bola Sepak Arab Saudi (SAFF) sebagai persatuan tuan rumah untuk kejohanan edisi ke-19 paling berprestij benua itu.

Ia akan menandakan kali pertama permata mahkota Asia akan diadakan di Kerajaan Arab Saudi.

Sementara itu, di luar Kongres, AFC turut mengukuhkan kerjasamanya dengan keluarga bola sepak global berikutan pemeteraian dua memorandum persefahaman (MoU) dengan Konfederasi Bola Sepak Persatuan Amerika Utara, Tengah dan Caribbean (CONCACAF), serta Konfederasi Bola Sepak Oceania (OFC).

Presiden FABD, Pengiran Haji Matusin bin Pengiran Haji Matasan dan pegawai kanan lain semasa Kongres AFC ke-33 di Manama, Bahrain.
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hayashi bakal lawat China di tengah-tengah ketegangan

TOKYO, 31 MAC - Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi hari ini berkata beliau akan mengadakan lawatan ke China hujung minggu ini untuk berbincang dengan...
- Advertisment -