Facebook lancar ‘bilik kerja’ alam maya

WASHINGTON, 20 OGOS – Facebook semalam melancarkan teknologi untuk ’bilik kerja,’ membenarkan kolaborasi secara maya untuk orang yang menggunakan peralatan alam maya Oculus.

Projek ‘Horizon Workrooms’ membenarkan pengguna beralih dari alam maya kepada persidangan web bertujuan menyesuaikan diri dengan situasi berlainan.

‘Bilik kerja’ merupakan pengalaman kolaborasi kami yang membenarkan orang berkumpul untuk bekerja dalam bilik maya yang sama, tanpa mengambil kira jarak fizikal,” kata syarikat dalam blog Oculus.

“Ia berfungsi dalam alam maya dan web dan bertujuan mempertingkat keupayaan kumpulan pekerja anda untuk bekerjasama.”

Ia membolehkan peserta menyertai mesyuarat sebagai individu dalam alam maya atau menerusi panggilan video.

Pengumuman itu dibuat ketika syarikat media sosial itu memutuskan untuk menggabung unit perkakasan, permainan dan alam maya untuk membangunkan dunia digital gergasi dikenali sebagai ‘metaverse,’ meminjam istilah yang digabungkan oleh penulis sains cereka, Neal Stephenson.

Projek itu dilihat sebagai penting kepada masa depan Facebook oleh ketua eksekutif Mark Zuckerberg, yang berusaha mempelbagaikan syarikat di luar rangkaian sosial dan periklanan digital. Ia juga diadakan dengan lebih ramai orang bekerja secara dalam talian semasa pandemik dan syarikat mencari cara baharu untuk membolehkan kolaborasi di kalangan pekerja yang berjauhan.

Divisyen Oculus telah digunakan untuk permainan tetapi semakin berkembang dalam bidang lain ketika alam maya disesuaikan untuk pelancongan, kerja dalam talian dan aplikasi lain. – AFP

Gambar fail menunjukkan pekerja Facebook Elza Uzmanoff mencuba alat Oculus di kampus ibu pejabat syarikat di Menlo Park, California. – AFP