Facebook, Ray-Ban lancar kaca mata pintar

SAN FRANCISCO, 10 SEPT – Facebook dan jenama kaca mata ikonik, Ray-Ban kelmarin telah melancarkan kaca mata pintar baharu mereka, sebagai usaha terbaharu dalam pasaran rumit, tetapi syarikat media sosial gergasi melihatnya sebagai langkah ke hadapan.

Kaca mata Ray-Ban Stories (gambar) dapat mengambil gambar dan video berdasarkan arahan suara pemakai dan bingkainya dapat dihubungkan tanpa wayar ke platform Facebook melalui aplikasi.

“Kami menggunakan Wayfarer (bingkai) kami, dibuat pada tahun 1952 dan kami mencipta semula reka bentuknya dalam beberapa teknologi yang mengagumkan,” kata Fabio Borsoi, pengarah penyelidikan dan reka bentuk global di kumpulan EssilorLuxottica, pembuat Ray-Ban.

Facebook menuju ke pasaran yang telah melihat Google Glass 2013, yang mencetuskan reaksi privasi terhadap kamera bawaan.

Aplikasi SnapChat juga telah melancarkan Spectacles yang dilengkapi kamera, tetapi harganya mahal dan telah berjuang untuk menjualnya kepada pencinta teknologi.

Kacamata Ray-Ban Stories tidak akan mempunyai ciri-ciri teknologi yang dapat menghubungkan pengkomputeran dalam talian dengan isyarat visual seperti pemetaan atau pengecaman wajah.

Sebaliknya, kaca mata tersebut adalah langkah awal ke arah usaha membuat kacamata futuristik yang menambah pandangan dunia nyata dengan data atau grafik dari Internet, kata ketua eksekutif Facebook Mark Zuckerberg sebelumnya. – AFP