Fahami strategi pasaran halal

Oleh Salawati Haji Yahya

 

BANDAR SERI BEGAWAN, 9 Ogos – Negara Brunei Darussalam sedang berusaha ke arah meletakkan negara sebagai hab bagi pertumbuhan industri halal dalam Kawasan Pertumbuhan ASEAN Timur Brunei-Indonesia-Malaysia-Filipina (BIMP-EAGA) dan ASEAN yang menumpu kepada pembangunan industri makanan dan minuman halal, kosmetik dan farmaseutikal.

Perkara itu dijelaskan oleh Timbalan Setiausaha Tetap (Pengurusan, Koperasi dan Perindustrian) di Kementerian Tenaga, Tenaga Manusia dan Perindustrian, Hajah Tutiaty binti Haji Abdul Wahab semasa menyampaikan ucapan pada Seminar Pelaburan Perniagaan Halal di Pusat Persidangan Antarabangsa (ICC) hari ini.

Menurutnya lagi, kesedaran terhadap objektif pembangunan itu bukan sahaja memerlukan pemahaman mengenai pensijilan halal dan proses-proses lain yang berkaitan tetapi juga memerlukan pengetahuan tentang pasaran eksport yang berdaya maju dengan strategi akses pasaran yang sesuai.

“Konsep tersebut bukan saja sekadar menghubungkan Negara Brunei Darussalam dengan pasaran Asia Pasifik dan di sebaliknya namun melaksanakannya dengan cara pertumbuhan yang kondusif dan mapan,” ujar Hajah Tutiaty lagi.

“Dengan pasaran halal global dijangka meningkat disebabkan bilangan penduduk Islam yang diramalkan mencecah 2.2 bilion orang menjelang 2030, ia sekali gus menambah nilai pasaran berjumlah AS$2.3 trilion,” katanya lagi.

Hajah Tutiaty ketika menyampaikan ucapan di majlis tersebut.

Maka, dengan seminar petang itu, kata Hajah Tutiaty lagi, ia mempunyai maklumat yang diperlukan dan visi bagi kedua-duanya, Brunei Darussalam dan kemajuan para peserta.

Menurutnya lagi, pada seminar itu, Lembaga Kemajuan Ekonomi Brunei (BEDB) mempunyai fokus yang jelas terhadap inisiatif-inisiatif strategik melalui pembangunan industri yang berorientasi eksport secara sistematik berdasarkan penyelidikan, analisis dan perumusan rancangan strategik.

Sebagai agensi barisan hadapan, jelasnya, BEDB juga memudahkan pelaburan asing ke negara ini untuk bekerja rapat dengan para pelabur bagi memahami keperluan perniagaan di samping membantu menyediakan maklumat yang diperlukan mengenai keperluan pembangunan, undang-undang dan peraturan.

Berhubung dengan ekosistem halal tempatan, Hajah Tutiaty mengatakan Bahagian Kawalan Makanan Halal di Kementerian Hal Ehwal Ugama juga mempunyai maklumat berkaitan dengan proses pensijilan halal, faktor utama dalam memahami dan memanfaatkan kelayakan halal dan syariah di negara ini.

Apabila elemen sedemikian diselaraskan dan hasilnya akan dapat dilihat seperti Syarikat Ghanim International Corporation Sdn Bhd yang berjaya dalam pembangunannya, pemasaran dan mempromosikan produk-produk halal Brunei dalam pasaran antarabangsa.

Beliau seterusnya berharap, seminar ini akan membuahkan hasil dalam memajukan pembangunan industri halal Brunei Darussalam dan rantau ekonomi dan sekitarnya.

Seminar itu juga diisi dengan tajuk mengenai ‘Melabur di Negara Brunei Darussalam’ yang disampaikan oleh Ketua Pegawai Eksekutif BEDB, Loo Yau Soon dan ‘Proses Sijil Halal’ yang disampaikan oleh Pegawai Saintifik Bahagian Kawalan Makanan Halal, Siti Nurul Hafizzah binti Haji Abdul Kudus dan Hajah Masniah binti Haji Pungut.

Bagi maklumat selanjutnya, orang ramai adalah dialu-alukan untuk datang ke klinik BruHAS yang akan diadakan pada Sabtu ini bermula jam 10 pagi hingga 4:30 petang di Bilik Sepakat.