Faraday perkenal kenderaan model baru

LAS VEGAS, 4 Jan – Faraday Future, sebuah pengeluar kereta elektrik bercita-cita untuk mengatasi Tesla, melancarkan kenderaan pengeluaran pertamanya kelmarin, mengisytiharkan ia sebagai ‘spesies baru’ bagi pengangkutan peribadi.

Syarikat itu, yang disokong oleh jutawan China Jia Yueting (YT Jia), telah diumumkan pada Pameran Pengguna Elektronik bahawa ia akan mula mengambil tempahan untuk penghantaran pada 2018 dengan deposit AS$5,000 untuk model FF91 itu.

Faraday, tahun lepas melancarkan prototaip dan sedang membina sebuah kilang di luar Las Vegas, tidak menawarkan maklumat mengenai harga kenderaan baru.

Tetapi ia disebut-sebut memiliki spesifikasi pada julat bateri, kuasa dan pecutan yang menunjuk kepada kenderaan mewah, mengatasi Tesla kepada penanda aras utama.

Jia Yueting (kiri) dan naib presiden eksekutif kejuruteraan Nick Sampson memperkenalkan kenderaan elektrik Faraday Future FF 91 semasa CES 2017.
Jia Yueting (kiri) dan naib presiden eksekutif kejuruteraan Nick Sampson memperkenalkan kenderaan elektrik Faraday Future FF 91 semasa CES 2017.

Dalam satu penanda aras utama, Faraday menawarkan anggaran 378 batu (604 kilometer) julat sebelum pengisian, berdasarkan ujian standard AS, lebih baik daripada Tesla 315 batu.

“Ini adalah hari pertama era baru mobiliti,” kata naib presiden eksekutif kejuruteraan Nick Sampson.

“Ini adalah yang pertama daripada satu spesies baru.”

Kenderaan ini penuh dengan teknologi: ia mempunyai mod separa autonomi yang membolehkan Tempat letak kereta sendiri, dan pelbagai modem untuk menyambung ke internet. – AFP