Fasa baru persekolahan pelajar Tahun 7 bermula

Oleh Normazlina M.D, Imelda Groves HA & Pg Fairol RMF

BANDAR SERI BEGAWAN, 3 Jan – Setelah berjaya dalam Peperiksaan Penilaian Sekolah Rendah (PSR) tahun lalu, fasa baru alam persekolahan bermula bagi mereka apabila memulakan pengajian Tahun 7 di sekolah-sekolah menengah di seluruh negara di mana mereka dialu-alukan dalam majlis-majlis orientasi, hari ini.

Sekolah Menengah (SM) Menglait, Gadong menerima lebih 140 kehadiran pelajar baru bagi pengajian Tahun 7 yang dialu-alukan dalam Majlis Orientasi Tahun 7, 2018, yang berlangsung di Dewan Melati, SM Menglait, di sini.

Pengetua SM Menglait, Awang Osman bin Rajap dalam ucapannya di awal majlis telah berkata, sebagai remaja yang baru melangkah ke alam persekolahan peringkat menengah, mereka perlu mulakan setiap hari persekolahan dengan penuh semangat, keazaman yang berterusan.

“Tanamkan keinginan untuk terus menjadi seorang pelajar yang cemerlang, berdaya saing dan berdisiplin. Sikap yang positif hendaklah datang dari dalam pelajar itu sendiri, contohnya sentiasa mendapatkan tidur yang cukup, bangun awal, bersarapan sebelum ke sekolah dan hadir sekolah lebih awal dari waktu yang ditetapkan,” ujarnya.

“Para ibu bapa dan penjaga perlu memata-matai anak-anak abiskita sebelum mereka dihantar ke sekolah. Ketegasan serta kerjasama dari abiskita amat diperlukan bagi sama-sama membentuk disiplin pelajar bermula dari rumah,” tambahnya lagi.

Majlis orientasi yang akan diadakan selama tiga hari hingga 6 Januari itu diisikan dengan pelbagai taklimat termasuk mengenai misi dan visi sekolah serta objektif sekolah, disiplin, CCA, perpustakaan dan sebagainya.

Selain itu, orientasi juga diisi dengan aktiviti senaman pagi, aktiviti penerapan penilaian akhlak dan lawatan ke perpustakaan, makmal sains, makmal ICT, Blok Kasih dan lain-lain.

Ibu bapa dan penjaga bersama pelajar-pelajar Tahun 7 yang hadir di Dewan SMSB bagi mendengarkan sesi taklimat, pagi kelmarin.
Wakil dari Insurans Islam TAIB General Takaful Sdn Bhd semasa menyampaikan mengenai kesedaran betapa pentingnya menyertai Skim Takaful Pelajar di SMB.
Para pelajar baru SMSSA mendengarkan taklimat daripada salah seorang guru kanan sekolah.

Turut mengalu-alukan pelajar hari ini adalah Sekolah Menengah Berakas (SMB) di mana seramai 170 orang pelajar telah menghadiri sesi taklimat dan pendaftaran pelajar baru.

Para pelajar berkenaan menghadiri beberapa taklimat mengenai disiplin di sekolah, jadual persekolahan dan turut ditekankan adalah mengenai kepentingan hadir ke sekolah mengikut peraturan yang ditetapkan kerana ia boleh menjejaskan pembelajaran pelajar yang disampaikan oleh guru-guru sekolah tersebut.

Pengetua SMB, Awang Alexandar bin Badang dalam ucapannya berkata, sebagai salah sebuah sekolah tertua di Negara Brunei Darussalam, dengan visi ke arah kecemerlangan, sekolah berkenaan menekan pengajaran yang berkualiti dengan keseimbangan dalam bidang kokurikulum untuk menghasilkan penuntut-penuntut cemerlang dan bagi menyahut Wawasan Brunei 2035.

Sesi taklimat berkenaan turut diisi-kan dengan taklimat daripada Insurans Islam TAIB General Takaful Sdn Bhd yang menekankan mengenai kesedaran betapa pentingnya menyertai Skim Takaful Pelajar.

Dalam taklimat itu, wakil Insurans Islam TAIB General Takaful Sdn Bhd menyentuh mengenai bagaimana Skim Takaful Pelajar dapat memberi manfaat kepada pelajar dengan komprehensif dan harga terjangkau mengikut kemampuan masing-masing.

Selain itu, para pelajar juga diberi keterangan mengenai elaun pendidikan jika salah seorang daripada yang dilindungi atau penjaga mengalami kemalangan, kematian atau kehilangan anggota atau kehilangan atau kerosakan buku teks daripada kemalangan atau kebakaran rumah.

Sementara itu, seramai 192 orang pelajar baru Tahun 7 pula telah memulakan hari pertama mereka Sekolah Menengah Sultan Sharif Ali (SMSSA) juga dengan minggu orientasi yang berlangsung selama tiga hari bermula hari ini.

Pengetua SMSSA, Awang Mohd Danny bin Aimi dalam ucapannya antara lain mengingatkan para pelajar supaya lebih komited dalam menjalani sesi pengajian di sekolah berkenaan selain menekankan tentang semangat dan kerja keras pelajar dalam pencarian ilmu demi membangunkan bangsa dan negara.

Antara tujuan sesi orientasi berkenaan adalah untuk mendedahkan para pelajar kepada persekitaran dan suasana persekolahan baharu di samping membentuk keperibadian pelajar agar lebih bertanggungjawab dan meningkatkan sikap hormat menghormati, bersopan santun serta berdaya saing secara sihat dalam setiap aktiviti yang diadakan.

Salah seorang pelajar yang ditemui telah melahirkan perasaan teruja kerana memasuki alam persekolahan baru, dengan suasana persekitaran baru dan bertemu rakan-rakan baru selain berazam untuk menjadi salah seorang pelajar yang dapat mengharumkan nama sekolah pada masa akan datang.

Di Daerah Tutong, seramai 128 orang pelajar telah diterima masuk ke Sekolah Menengah Sufri Bolkiah (SMSB) dan Majlis Penerimaan dan Orientasi bagi SMSB juga bermula hari ini sehingga 6 Januari.

Semasa menyampaikan ucapan alu-aluan, Pengetua SMSB, Goh Siah Ching menyatakan harapan agar semua pelajar akan dapat memberikan komitmen dan kerjasama dalam menyesuaikan diri mengenal dan berinteraksi dengan pelajar-pelajar lain dan guru-guru yang terlibat.

Selain itu, beliau berharap ibu bapa akan dapat memberikan sokongan padu kepada anak-anak mereka dalam sama-sama meningkatkan kualiti pencapaian akademik anak mereka dan menekankan terhadap kehadiran anak-anak mereka ke sekolah adalah satu perkara yang sangat penting.

Seperti di sekolah-sekolah lain, majlis orientasi SMSB turut diisikan dengan pelbagai taklimat dan lawatan ke sekitar kawasan sekolah untuk mengenali lagi kawasan bangunan sekolah dan persekitarannya.