Sunday, April 2, 2023
22.4 C
Brunei

-

Fasa pertama projek solar Mexico bakal beroperasi pada April

MEXICO, 3 FEB – Mexico didorong untuk mempercepatkan gilirannya ke arah tenaga boleh diperbaharui selepas pencerobohan Rusia ke atas Ukraine tahun lepas, menyaksikan peningkatan mendadak dalam kos tenaga global, kata Setiausaha Luar Mexico, Marcelo Ebrard kelmarin.

Ebrard membuat komen itu selepas membawa berpuluh-puluh diplomat asing untuk melihat projek tenaga suria baharu secara besar-besaran berhampiran sempadan AS.

“Mexico sedang melakukan usaha yang menarik kerana ia tidak menganggap (perubahan kepada tenaga boleh diperbaharui dan kenderaan elektrik) akan menjadi begitu pantas,” kata Ebrard. Keputusan yang dibuat oleh Amerika Syarikat dan Mexico pada tahun lalu untuk melabur secara besar-besaran dalam bidang tersebut ‘tidak kelihatan begitu tercapai sebelum perang’.

“Kami juga perlu menukar fokus,” katanya. “Ia perlu berjalan lebih pantas.”

Pada bulan April, Mexico merancang untuk memperkasakan fasa pertama projek tenaga solar yang besar berhampiran bandar pantai popular dengan pelancong yang membuat perjalanan singkat dari Amerika Syarikat.

Setelah siap, projek penuh bernilai AS$1.6 bilion itu akan mempunyai kapasiti penjanaan 1,000 megawatt yang cukup untuk memberi bekalan kuasa kepada 500,000 rumah. Ia akan menjadi projek solar terbesar yang dibina oleh syarikat elektrik milik kerajaan Mexico.

Di Puerto Penasco, berhampiran Teluk California dan bersempadan dengan Arizona, deretan panel solar yang condong dengan matahari yang berlalu ke ufuk berlegar di atas pasir. Projek itu akhirnya akan meliputi 5,000 ekar dalam peralihan di padang pasir mendatar di antara pergunungan coklat berceranggah dan laut biru.

Suruhanjaya Elektrik Persekutuan merancang untuk memastikan 120 megawatt pertama projek itu beroperasi menjelang 29 April, jelas pengarah perancangan strategik suruhanjaya, Juan Antonio Fernández, kelmarin. – AP

Pemandangan udara negeri sempadan utara Sonora tempat utiliti elektrik negeri CFE sedang membina loji solar terbesar di seluruh Amerika Latin, di Puerto Penasco, Mexico. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hayashi bakal lawat China di tengah-tengah ketegangan

TOKYO, 31 MAC - Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi hari ini berkata beliau akan mengadakan lawatan ke China hujung minggu ini untuk berbincang dengan...
- Advertisment -