Sunday, August 14, 2022
25.2 C
Brunei

Fasha Sandha mahu asah lakonan

-

Menceburi bidang lakonan sejak usia belasan tahun bukan bermakna Fasha Sandha boleh mendabik dada dan merasakan dirinya sudah berpengalaman sebagai seorang pelakon.

Sebaliknya kata Fasha, 38, sehingga ke hari ini dia masih menyertai kelas lakonan bagi memperkemaskan teknik lakonan daripada aktres Fauziah Nawi kerana percaya ilmu itu sangat penting.

“Sehingga ke hari ini saya masih lagi belajar dengan ibu (Fauziah Nawi) tentang teknik lakonan. Jika bercuti, saya akan ambil peluang menimba ilmu kerana percaya ilmu tidak pernah putus.

“Sebab itu saya yakin dan percaya perkara itu juga yang membawa saya di sini, hari ini. Belajar mengenai kawalan suara, cara untuk marah, menangis dan melontarkan dialog dengan jelas juga mempunyai ilmunya,” katanya kepada mStar.

Fasha yang ditemui ketika Majlis Tayangan Episod Akhir Drama Dendam Seorang Isteri bersama peminat dan media di Panggung Asia, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Fasha tidak jemu menuntut ilmu lakonan meskipun sudah senior. – Agensi

Selain Fasha, drama rantaian 85 episod terbitan Radius One Sdn Bhd itu turut dibintangi oleh Nad Zainal, Aidit Noh, Wan Raja, Amylea dan Roy Azman.

Dalam pada itu, Fasha berkata, antara faktor dia mengekalkan kualiti dalam lakonannya adalah termasuk memberi fokus kepada satu projek dalam satu masa agar dapat memberikan hasil terbaik.

Namun menolak dakwaannya dia memilih watak demi mengekalkan nilai eksklusif ketika muncul di televisyen.

“Banyak kali saya dapat tawaran serentak, kadangkala empat atau lima produksi tawarkan dalam bulan sama. Tetapi saya akan pegang satu kerja dan akan fokus.

“Saya tidak setuju untuk buat dua kerja dalam satu masa sebab tidak boleh fokus.

Saya percaya pada rezeki, daripada menyusahkan orang lain lebih baik kita berkorban dengan melakukan satu perkara sahaja. Itu lebih baik,” jelasnya.

Sudah lama mengikut kelas lakonan, Fasha berkata, dia juga sering menasihati pelakon baharu agar tidak jemu mencari ilmu selain sentiasa menjaga disiplin dan bertanggungjawab dalam amanah diberikan.

“Sebelum ini, saya memang selalu terapkan disiplin dalam diri sejak remaja lagi. Dulu semasa zaman sekolah, saya dilantik menjadi seorang pengawas.

“Apabila jadi pelakon, saya percaya itu adalah resipi dan rahsia yang membawa saya ke tempat sekarang.

“Sebab itu juga saya sering pesan kepada pelakon baharu agar jaga disiplin, rebut peluang menimba ilmu dan melunaskan tanggungjawab dengan baik,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Fasha juga bakal muncul sebagai pengacara program Jejak Hati. – Agensi

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Dua beradik bersatu semula selepas 75 tahun

BHATINDA, INDIA, 12 OGOS – Air mata kegembiraan membasahi pipi seorang pekerja buruh India yang akhirnya bertemu abang tersayang dari Pakistan buat pertama kalinya...
- Advertisment -