Favre kekal bersama Dortmund musim depan

BERLIN, 26 JUN – Lucien Favre kekal menjadi ketua jurulatih Borussia Dortmund untuk musim depan ketika mereka berusaha untuk memecahkan monopoli pasukan Bayern Munich di Bundesliga, kata pengarah sukan Michael Zorc kelmarin.

“Kami akan melakukan persiapan yang sama di musim baharu. Kami ingin terus berjuang,” kata Zorc menjelang perlawanan terakhir Dortmund musim ini menentang Hoffenheim, Sabtu ini.

Kontrak Favre bersama Dortmund masih berbaki satu tahun, tetapi terdapat spekulasi dia akan pergi ketika Dortmund menduduki tempat kedua selama dua musim terakhir liga mereka.

Musim lalu, di bawah kendalian Favre, Dortmund mendahului sebanyak sembilan mata dan menduduki tangga teratas pada akhir bulan April sebelum jatuh menduduki tempat kedua dengan jurang dua mata.

Musim ini mereka sekali lagi akan menduduki tempat kedua, tetapi mengejar Bayern dengan 10 mata pada perlawanan terakhir minggu ini.

Reaksi jurulatih Dortmund, Lucien Favre ketika mengucapkan tahniah kepada pemainnya semasa kemenangan mereka di akhir perlawanan Bundesliga antara Jerman RB Leipzig dan Borussia Dortmund pada 20 Jun di Leipzig, Jerman. – AFP

Bayern telah memenangi 15 perlawanan terakhir mereka, termasuk kemenangan 1-0 di Dortmund pada akhir bulan Mei lalu.

Bayern memiliki 79 mata sebelum perlawanan terakhir mereka di Wolfsburg pada Sabtu ini, selepas itu mereka akan dinobatkan sebagai juara liga untuk musim kelapan berturut-turut.

“Sekiranya Bayern Munich memiliki lebih dari 80 mata, sukar bagi kami dan pasukan lain di Jerman, untuk mendahului mereka,” Zorc mengakui.

Bekas pemain tengah yang membuat 468 penampilan untuk Dortmund sepanjang kariernya, Zorc, 57 tahun, melanjutkan kontraknya sebagai pengarah sukan hingga 2022.

“Kami mempunyai hubungan yang baik dan akan mengadakan perbincangan pada waktunya,” tambah Zorc ketika ditanya mengenai pelanjutan kontrak Favre. – AFP