FB ambil 1,000 Kakitangan UK

LONDON, 21 JAN – Facebook hari ini berkata ia merancang untuk mewujudkan lebih 1,000 pekerjaan di pangkalan London tahun ini untuk meningkatkan keselamatan dalam rangkaian sosial dengan bantuan perisikan buatan.

Peranan baharu itu akan meningkatkan jumlah kakitangan di pusat kejuruteraan terbesar di luar Amerika Syarikat (AS) kepada lebih daripada 4,000.

“United Kingdom (UK) adalah pemimpin dunia kedua-dua inovasi dan kreativiti. Itulah sebabnya saya teruja, kita merancang untuk mengambil 1,000 orang pekerja tambahan di London tahun ini sahaja,” kata ketua pegawai operasi Facebook, Sheryl Sandberg.

Dia berkata dengan banyak peranan baharu akan membantu Facebook untuk ‘menangani cabaran internet terbuka dan membangun perisikan buatan untuk mencari dan menyingkirkan kandungan berbahaya dengan kadar segera.

“Mereka juga akan membantu kita membina alat yang membantu perniagaan kecil yang semakin berkembang, bersaing dengan syarikat-syarikat besar dan membuka pekerjaan baharu.”

Perdana Menteri British, Boris Johnson mengalu-alukan langkah itu, berkata bahawa “UK berjaya mewujudkan kedua-dua syarikat di barisan hadapan zaman teknologi, seperti perisikan buatan, sementara menarik perhatian penubuhan gergasi teknologi global seperti Facebook.” – AFP

Gambar fail pada 4 Disember 2017 menunjukkan para pekerja ketika makan tengah hari di kantin ibu pejabat Facebook yang baharu di Rathbone Placem di London. – AFP