Federer, Nadal hampiri final Wimbledon

LONDON, 10 Julai – Juara bertahan Roger Federer dan Rafael Nadal menghampiri perlawanan final Wimbledon yang dinanti-nantikan apabila dua pemain hebat itu mara ke peringkat lapan terbaik semalam.

Juara lapan kali Federer hanya memerlukan 16 minit untuk memenangi set awal dan mencatat kemenangan 6-0, 7-5, 6-4 ke atas Adrian Mannarino dari Perancis untuk mara peringkat suku akhir All England Club yang ke-16 sepanjang kariernya.

Sementara itu, pemain nombor satu dan juara dua kali, Nadal mara ke peringkat suku akhir pertamanya di Wimbledon sejak 2011 di mana dia mengakhiri kejohanan itu di tempat kedua dan semalam Nadal menewaskan Jiri Vesely dari Czech Republic, 6-3, 6-3, 6-4.

Federer akan beraksi di peringkat suku akhir Grand Slam yang ke-53 sepanjang kariernya apabila pemain dari Switzerland itu menumpaskan pilihan kelapan dari Afrika Selatan, Kevin Anderson.

Pemain berusia 36 tahun itu yang kini mencatat kemenangan 32 set berturut-turut di Wimbledon, hanya ketinggalan dua set di belakang rekod yang dicatat semasa pusingan ketiga pada 2005 dan semasa merangkul kejuaraan pada 2006.

Aksi Nadal semasa menentang Vesely kelmarin yang menyaksikan Nadal menewaskan Vesely 6-3, 6-3, 6-4. – AP
Federer melakukan pukulan balas semasa menentang Mannarino dalam perseorangan lelaki Wimbledon kelmarin. – AP

Federer juga melakukan serve untuk 81 perlawanan berturut-turut dalam kejohanan, rekod yang dicatat semasa set pertama di peringkat separuh akhir menentang Tomas Berdych pada 2017.

“Ia merupakan detik penting untuk dia kekal dalam perlawanan semasa permulaan set kedua dan ia semakin sukar,” kata juara 20 kali kejohanan besar, Federer.

“Anda selalu mahu bermain dengan baik ketika menentang pemain yang bagus dan saya teruja untuk kembali di minggu kedua Wimbledon.”

Federer mencatat rekod 4-0 ke atas penghuni nombor dua Terbuka AS 2017, Anderson yang mara ke peringkat suku akhir buat pertama kali selepas memperolehi kemenangan 7-6 (7/4), 7-6 (7/2), 5-7, 7-6 (7/4) ke atas Gael Monfils dari Perancis.

Anderson merupakan pemain Afrika Selatan pertama yang mara ke peringkat lapan terbaik Wimbledon sejak Wayne Ferreira pada 1994. – AFP