Sunday, September 24, 2023
21.9 C
Brunei

  -

  Fenomena El Nino berkembang

  WASHINGTON, 9 JUN – Pusat Ramalan Iklim Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan Amerika Syarikat berkata, corak cuaca El Nino telah berkembang secara rasmi, meningkatkan kemungkinan musim taufan yang lebih kuat untuk wilayah pantai Teluk dan Atlantik.

  Pertubuhan Meteorologi Sedunia pada Mei meramalkan kemungkinan besar fenomena El Nino berkembang pada tahun 2023. Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan kini mengesahkan bahawa fenomena iklim lautan sememangnya telah berlaku, lapor United Press International (UPI).

  “Fenomena El Nino telah tiba dan dijangka semakin bertambah kuat memasuki musim sejuk Hemisfera Utara 2023-24,” menurut kemas kini Pusat Ramalan Iklim semalam.

  “Bulan lalu, El Nino yang lemah muncul apabila suhu permukaan laut melebihi purata bertambah kuat merentasi khatulistiwa Lautan Pasifik. Semua indeks El Nino mingguan terkini adalah lebih daripada +0.5 darjah Celsius,” kata pegawai pusat itu.

  Pusat itu meramalkan corak iklim akan berterusan sepanjang musim sejuk ini malah boleh bertambah ketara pada musim luruh.

  “Pada musim kemuncaknya, peluang El Nino yang kuat adalah hampir sama seperti bulan lepas,” menurut pusat itu. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...