Thursday, June 1, 2023
34.6 C
Brunei

  -

  FIA ingin perjelas peraturan

  PARIS, 21 MAC – Persekutuan Automobil Antarabangsa (FIA) hari ini berkata, ia bercadang untuk ‘menangani’ masalah yang berlaku pada Grand Prix (GP) Arab Saudi hujung minggu lalu di mana Fernando Alonso dikenakan hukuman pada akhir perlumbaan yang kemudiannya dibatalkan.

  Pemandu Sepanyol itu menamatkan perlumbaan di tempat ketiga dengan jentera Aston Martin pada Ahad lalu, tetapi kemudian dikenakan hukuman 10 saat yang membuatkan kedudukannya jatuh ke tempat keempat sebelum rayuan pada waktu malam mengembalikan kedudukannya semula.

  Formula Satu telah memaparkan mesej daripada seorang jurucakap bagi FIA, badan pengurusan perlumbaan motor dunia, yang menyatakan bahawa penilik telah terperangkap oleh ‘contoh sebelum ini yang bertentangan’ mengenai apa yang dianggap sebagai ‘membaiki kereta’ semasa menjalani hukuman di dalam pit.

  Mesej tersebut mengatakan bahawa topik itu akan dibincangkan dalam mesyuarat jawatankuasa FIA pada 23 Mac dan menjanjikan “penjelasan akan dikeluarkan menjelang… Grand Prix Australia” yang akan berlangsung pada 2 April di Melbourne.

  Alonso pertama kali dihukum kerana tidak memulakan perlumbaan dari tempat yang betul di grid. Dia mencuba untuk menjalani hukuman lima saatnya pada permulaan henti di pit, tetapi seorang mekanik membenarkan jejambat menyentuh kereta.

  Selepas perlumbaan tamat dan Alonso telah berdiri di atas podium dan memberikan temu bual, pengadil yang dilantik oleh FIA akhirnya memutuskan bahawa pasukan itu telah bekerja memperbaiki kereta Alonso semasa menjalani hukuman.

  Mereka menjatuhkan hukuman 10 saat ke atas pemandu Sepanyol itu, menjatuhkan kedudukannya ke kedudukan keempat di belakang George Russell.

  Aston Martin membuat rayuan dan menghasilkan video yang menunjukkan bahawa pesaing lain telah melakukan perkara yang sama pada masa lalu tanpa dihukum. – AFP

  Fernando Alonso semasa kejohanan GP F1 Arab Saudi di Litar Jeddah Corniche. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Budak 3 tahun maut ditikam di Australia

  SYDNEY, 1 JUN - Seorang kanak-kanak lelaki berusia tiga tahun maut dan seorang lelaki berusia 45 tahun kritikal akibat ditikam dalam kejadian yang berlaku...
  - Advertisment -