Fiat, PSA setuju nama baharu selepas bergabung

PARIS, 16 JULAI – Fiat Crysler (FCA) dan Peugeot Citroen (PSA) berkata kelmarin bahawa mereka telah bersetuju untuk menamakan kumpulan penggabungan mereka sebagai ‘Stellantis’.

Perjanjian itu, yang diumumkan pada akhir Oktober dan akan dimuktamadkan pada awal tahun depan, akan mewujudkan sebuah syarikat automotif keempat terbesar di dunia. Dalam kenyataan bersama, kedua-dua syarikat pembuat kereta itu mengatakan bahawa menamakan syarikat adalah ‘langkah utama ketika mereka menuju penyelesaian penggabungan sama rata mereka’.

Nama tersebut diambil dari bahasa Latin ‘Stello’ yang bermaksud ‘bersinar dengan bintang’, menurut kenyataan.

“Ia mendapat inspirasi dari penjajaran jenama automotif baru dan cita-cita tinggi,” katanya.

Langkah seterusnya adalah merasmikan logo bagi Stellantis.

“Asal-usul nama Latin itu memberikan penghormatan kepada sejarah yang kaya dengan syarikat-syarikat pengasasnya sementara pembangkitan astronomi memberikan semangat optimis, bertenaga dan pembaharuan pemanduan yang didorong oleh penggabungan industri ini,” kata kenyataan itu.

Syarikat gabungan itu akan menyatukan jenama seperti Peugeot, Citroen, Fiat, Crysler, Jeep, Alfa Romeo dan Maserati menjadi satu syarikat gergasi global. Pihak berkuasa Kesatuan Eropah (EU) mengatakan bulan lalu bahawa rancangan itu akan menjalani penyelidikan menyeluruh mengenai kebimbangan bahawa ia akan menyekat persaingan. EU bimbang akan kesan penggabungan tersebut di pasaran van yang sangat menguntungkan di Eropah, yang secara teknikalnya mudah dihasilkan tetapi dijual dengan harga yang menarik. – AFP

Fiat Crysler (FCA) dan Peugeot Citroen (PSA) telah bersetuju untuk menamakan kumpulan dalam penggabungan mereka sebagai ‘Stellantis’. – AFP