FIFA luluskan 48 pasukan Piala Dunia

ZURICH, 10 Jan – FIFA sebentar tadi sebulat suara meluluskan pengembangan Piala Dunia kepada 48 pasukan pada 2026, dalam satu rampasan kuasa utama untuk presiden badan dunia itu.

Dalam usaha untuk memperluaskan rayuan permainan ini global dan memperkayakan tabungnya, panel FIFA meluluskan format 16 kumpulan tiga negara, menurut tweet dari akaun rasmi FIFA.

Langkah itu merupakan perubahan utama yang pertama Piala Dunia sejak kejohanan itu dirangsang dari 24 hingga 32 pasukan untuk kejohanan 1998 di Perancis.

Pengkritik menentang sekeras-kerasnya tindakan itu dan ia dilabel sebagai ‘merebut wang dan kuasa’ oleh kumpulan New FIFA Now yang menuntut pembaharuan dalam FIFA yang dicemari skandal.

Infantino mengambil alih badan itu11 bulan yang lalu dengan hasrat untuk membaiki kerosakan yang dilakukan Sepp Blatter pada akhir tempohnya dengan mengembangkan bola sepak di seluruh dunia.

Gambar fail 12 Mei 2016 menunjukkan trofi Piala Dunia FIFA dipamerkan kepada umum di Berlin. FIFA semalam sebulat suara meluluskan pengembangan Piala Dunia daripada 32 pasukan kepada 48 pasukan pada 2026. – AFP
Gambar fail 12 Mei 2016 menunjukkan trofi Piala Dunia FIFA dipamerkan kepada umum di Berlin. FIFA semalam sebulat suara meluluskan pengembangan Piala Dunia daripada 32 pasukan kepada 48 pasukan pada 2026. – AFP

Membesarkan Piala Dunia sebagai pertandingan sukan terkenal di planet ini adalah keutamaan rancangan itu. Pengkritik berkata kejohanan yang berkembang akan mencairkan kualiti permainan dan membebankan pemain yang sudah keletihan.

Persatuan Kelab Eropah mengulangi tentangan mereka dengan menyifatkan model 32 pasukan sebagai ‘formula yang sempurna’.

“Kami faham bahawa keputusan ini telah diambil berdasarkan sebab-sebab politik dan bukannya sukan dan di bawah tekanan politik yang besar dan sesuatu yang ECA amat kesali,” badan yang mewakili kelab bola sepak Eropah itu berkata dalam satu kenyataan.

Walaupun menghadapi tentangan, Infantino sejak beberapa minggu lalu menyuarakan keyakinan bahawa projek perdana beliau akan diluluskan dengan menyatakan ia akan meningkatkan akaun bank FIFA.

Infantino mengatakan apa-apa keputusan tidak boleh didorong oleh wang ringgit tetapi laporan sulit FIFA yang dilihat oleh AFP mendedahkan kejohanan 48 pasukan akan membawa rangsangan tunai sebanyak AS$640 juta (605 juta euro) melebih unjuran pendapatan bagi pusingan akhir di Rusia tahun depan.

Tetapi Infantino juga berhujah bahawa lebih banyak slot Piala Dunia akan membantu menjaga kepentingan bola sepak dengan meningkatkan ‘kemasukan’ dalam ‘acara sosial dan sukan terbesar’ di dunia.

Sebelum ini, legenda bola sepak Argentina Diego Maradona pada Isnin menyokong rancangan kontroversi untuk mengembangkan Piala Dunia kepada 48 pasukan, sehari sebelum badan bola sepak dunia itu menghadapi keputusan utama mengenai isu tersebut.

“Ia kedengaran seperti satu idea yang hebat kepada saya,” kata bekas pemain berusia 56 tahun itu yang menjadi inspirasi kepada Argentina untuk memenangi Piala Dunia pada 1986.

“Ini akan memberikan lebih banyak kemungkinan untuk negara-negara yang tidak pernah mencapai tahap persaingan itu,” beliau memberitahu pemberita di ibu pejabat FIFA di Zurich.

Antara yang masih bertegas pada Isnin ialah presiden UEFA Aleksander Ceferin yang telah menyuarakan keraguan terhadap pengembangan itu dan presiden CONCACAF Victor Montagliani pula terbuka kepada kejohanan yang lebih besar.

Bekas pemain antarabangsa Perancis David Trezeguet berkata, lebih banyak slot Piala Dunia boleh memberi ‘kemungkinan kepada negara terutama pemain yang tidak pernah menyertai persaingan indah ini’ sambil mengakui bahawa butiran masih perlu diusahakan.

Antara kebimbangan utama pengkritik adalah tempoh kejohanan yang panjang akan meningkatkan tekanan kepada jadual kelab yang sudah pun tegang.

Persatuan Kelab-kelab Eropah yang berpengaruh diketuai oleh bekas pemain hebat Jerman Karl-Heinz Rummenigge menentang pengembangan Piala Dunia sambil memetik kalendar bola sepak semasa terlampau padat.