FIFA mahu Switzerland teruskan siasat Blatter

GENEVA, 3 MEI – FIFA meminta Pejabat Peguam Negara Switzerland (OAG) untuk meneruskan penyiasatannya terhadap mantan presiden Sepp Blatter, kata badan pentadbir bola sepak global kelmarin.

Menurut Suddeutsche Zeitung awal bulan ini, Sepp Blatter yang berusia 84 tahun tidak akan didakwa atas tuduhan berkaitan hak TV yang dijual kepada Kesatuan Bola Sepak Caribbean (CFU).

Itu adalah salah satu daripada dua kes jenayah yang dibuka tuduhan terhadap Blatter pada tahun 2015 kerana disyaki terlibat dalam pengurusan yang tidak adil dan melakukan pecah amanah.

“Kami telah mengemukakan permohonan rasmi dengan OAG dengan alasan bahawa siasatan dapat diteruskan,” kata FIFA.

“Memang, FIFA akan mempertimbangkan semua pilihan undang-undang untuk memastikan bahawa orang-orang yang berkenaan dipertanggungjawabkan,” tambahnya kepada laporan media.

FIFA meminta Pejabat Peguam Negara Switzerland (OAG) untuk meneruskan penyiasatannya ter-hadap mantan presiden Sepp Blatter. – AP

Pada hari Rabu, laporan polis telah dibuat yang menunjukkan kecurigaan terhadap Blatter berhubung perjanjian kontroversi walaupun pendakwa Switzerland menggugurkan kes itu.

Perjanjian itu telah memberikan hak televisyen untuk Piala Dunia 2010 dan 2014 kepada CFU, yang dipimpin oleh Jack Warner pada masa itu dengan harga AS$600,000 (536,000 euro), jumlah yang dianggap jauh di bawah harga pasaran.

Selepas kegagalan menegaskan tuntutan FIFA terhadap CFU ketika dia mengetahui tentang hal itu, Blatter menerima bahawa Warner, oleh itu secara tidak sah meraih keuntungan untuk dirinya sendiri dengan menggunakan nama FIFA,” tambah para penyiasat.

Akibat daripada ketidakaktifan Blatter terhadap CFU atau Warner, FIFA mengalami kerugian berjumlah AS$3.78 juta.

Namun, Blatter juga masih menghadapi siasatan jenayah kedua berhubung kontroversi pembayaran dua juta franc Swiss (1.89 juta euro) kepada Michel Platini, mantan presiden UEFA, pada Februari 2011. – AFP