Friday, December 1, 2023
29.6 C
Brunei

  -

  Filipina bakal lancar lima kapal pengawal pantai

  MANILA, 9 NOV – Filipina akan melancarkan lima kapal pengawal pantai bernilai setengah bilion dolar melalui pinjaman kerajaan Jepun, kata seorang pegawai kanan hari ini, untuk meningkatkan keupayaan rondaannya di perairan Laut China Selatan yang dipertikaikan.

  Manila mengumumkan projek itu selepas lawatan Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida, yang berjanji dalam ucapannya bahawa Jepun akan ‘terus menyumbang kepada peningkatan keupayaan keselamatan Filipina’.

  Filipina telah meningkatkan aset keselamatan maritimnya dan meningkatkan hubungan dengan sekutu untuk mengatasi tindakan agresif China di Laut China Selatan, termasuk kawasan yang dipertikaikan oleh kedua-dua negara berjiran itu.

  Setiausaha Perancang Ekonomi, Arsenio Balisacan memberitahu wartawan bahawa lima kapal berukuran 97 meter akan dihantar antara 2027 dan 2028, dengan pembiayaan bernilai AS$525 juta yang dipinjam dari Tokyo.

  “Projek itu akan membolehkan pengawal pantai mendapatkan jalur komunikasi laut penting di Laut Filipina Barat,” antara lain, katanya, menggunakan nama Filipina bagi kawasannya di Laut China Selatan yang dipertikaikan. “Ia juga akan membantu Pengawal Pantai Filipina memerangi aktiviti haram dan menguatkuasakan undang-undang maritim di perairan Filipina,” katanya. – AFP

  Gambar AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Semakin ramai pelajar Korea mahu jadi doktor kerana gaji tinggi

  SEOUL, 1 DIS - Pendapatan tinggi telah menjadi sebab utama pelajar sekolah rendah dan menengah di Korea Selatan memilih menjadi doktor perubatan sebagai laluan...