Sunday, September 24, 2023
22.3 C
Brunei

  -

  Filipina beri amaran ledakan Bulusan

  MANILA, 1 JUN – Institut Vulkanologi dan Seismologi Filipina hari ini memberi amaran tentang kemungkinan letusan dipacu wap di Gunung Berapi Bulusan di wilayah Sorsogon, di hujung tenggara pulau Luzon.

  Institut itu berkata ia telah merekodkan 18 gempa bumi gunung berapi ‘berkaitan dengan keretakan batu’ dari 5 pagi waktu tempatan kelmarin, lima daripadanya dikesan dengan kedalaman 2.71 hingga 6.56 kilometer di bawah sektor timur gunung berapi itu.

  Institut itu menambah bahawa pelepasan lemah asap sarat wap dari puncak kawah dan lubang aktif di cerun tenggara boleh diperhatikan.

  “Parameter ini berkemungkinan berkaitan dengan aktiviti gas gunung berapi di dalam benteng dan berpotensi mencetuskan letusan wap atau freatik daripada mana-mana lubang aktif,” kata institut itu.

  Institut itu memberi amaran kepada orang ramai supaya menjauhi zon bahaya radius 4 kilometer. Ia seterusnya memberi amaran tentang kemungkinan letusan, batu jatuh, dan tanah runtuh berhampiran lubang-lubang di cerun selatan-tenggara.

  Institut itu juga meminta pihak berkuasa penerbangan awam menasihatkan juruterbang supaya mengelak daripada terbang menghampiri puncak gunung berapi kerana abu daripada sebarang letusan freatik secara tiba-tiba boleh berbahaya kepada pesawat.

  Gunung berapi Bulusan, 70km dari gunung berapi Mayon paling aktif di Filipina, memuntahkan abu dan wap ke langit pada Jun tahun lalu. – Xinhua

  Gambar fail bertarikh 5 Jun 2022 menunjukkan Gunung Berapi Bulusan. – Xinhua
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...