Sunday, April 2, 2023
22.4 C
Brunei

-

Filipina digegar gempa 6.0

GENERAL SANTOS, FILIPINA, 1 FEB – Gempa bumi berukuran 6.0 magnitud menggegarkan selatan Filipina hari ini, menurut Jabatan Geologi AS (USGS), dengan pihak berkuasa tempatan memberi amaran tentang gegaran susulan dan kemungkinan kerosakan.

Gempa bumi cetek itu berlaku pada 6:44 petang dekat perbandaran Monkayo ​​di wilayah Davao de Oro di pulau Mindanao.

Gempa bumi cetek cenderung menyebabkan lebih banyak kerosakan berbanding gempa bumi yang lebih dalam, tetapi tiada laporan serta-merta mengenai kerosakan besar di kawasan perlombongan emas terpencil dan pergunungan.

Kakitangan polis Monkayo, ​​Sarjan Harvey Asayas memberitahu AFP gempa itu kuat pada mulanya tetapi beransur lemah dan berhenti selepas 40 saat.

“Pihak berkuasa kini menjalankan rondaan di kawasan tersebut untuk menilai kerosakan termasuk anggota bomba dan pegawai bencana,” kata Asayas.

Koperal Polis Edwin Mangigo yang ditempatkan di sebuah pos dekat Gunung Diwata di Monkayo, berkata tidak ada laporan mengenai kemalangan jiwa di tapak perlombongan tempatan.

“Kami sangka ada tanah runtuh kerana bumbung kami bergegar, kami fikir ia akan pecah,” kata Mangigo.

Koperal Polis Lucita Ambrocio, yang berpangkalan di perbandaran berhampiran New Bataan, menyifatkan gempa bumi itu berlaku ‘sepantas kilat’.

“Selepas 10 minit, rakan sekerja kami kembali ke bangunan itu,” kata Ambrocio, yang berlari ke luar bersama rakan-rakannya apabila balai polis mula bergegar.

“Saya memeriksa premis itu dan saya melihat ada retakan kecil di berek.”

Tetapi berdekatan perbandaran Montevista, Maricar Melgar berkata gempa bumi itu begitu kuat sehingga dia bimbang bangunan yang didudukinya akan runtuh.

“Ini mungkin gempa bumi paling kuat yang saya alami. Badan saya masih bergegar,” kata lelaki berusia 51 tahun itu kepada AFP.

Di bandar Tagum, di wilayah Davao del Norte, kira-kira 40km ke barat daya pusat gempa, penduduk turut melarikan diri dari rumah dan bekalan elektrik terputus akibat kuat gempa.

“Kami sedang makan apabila (rumah) mula bergegar – ia kuat,” kata Grace Jao, 40.

“Kami berlari ke luar – kami terpaksa mengambil langkah keselamatan. Kami tidak melihat sebarang kerosakan di dalam rumah apabila kami masuk.” – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hayashi bakal lawat China di tengah-tengah ketegangan

TOKYO, 31 MAC - Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi hari ini berkata beliau akan mengadakan lawatan ke China hujung minggu ini untuk berbincang dengan...
- Advertisment -