Filipina ‘tewas’ perang virus, catat lebih 5,000 kes sehari

MANILA, FILIPINA, 2 OGOS – Jangkitan koronavirus di Filipina telah meningkat melebihi 100,000 hari ini dalam situasi sukar selepas kumpulan perubatan mengumumkan negara itu melancarkan pertempuran ‘tewas’ menentang virus dan meminta presiden untuk mengenakan semula sekatan pergerakan (lockdown) di bandar tersebut.

Jabatan Kesihatan melaporkan angka jangkitan harian tertinggi sekitar 5,032, membawa jumlah yang disahkan di negara itu kepada 103,185, termasuk lebih 2,000 kematian.

Filipina menjadi kes kedua terbanyak di Asia Tenggara selepas Indonesia dan mempunyai lebih banyak jangkitan dari China, di mana pandemik bermula lewat tahun lalu.

Presiden Rodrigo Duterte mengurangkan sekatan ketat pergerakan di bandar Manila yang mempunyai lebih 12 juta penduduk pada 1 Jun lalu selepas ekonomi mengecut pada suku pertama, pengecutan pertamanya dalam masa lebih dua dekad.

Selepas gedung beli-belah dan tempat kerja dibuka semula separuh dan pengangkutan awam dibenarkan secara terhad, jangkitan mula memuncak dengan ujian virus bertambah.

Orang ramai dilihat memakai penutup mulut dan hidung di Manila, Filipina pada 2 Ogos. Jumlah kes COVID-19 di Filipina telah meningkat kepada 103,185. – Xinhua

Lebih 50,000 jangkitan dilaporkan dalam masa kurang empat minggu dan menyebabkan hospital-hospital mula memberi amaran yang wad koronavirus mereka sudah melebihi hadnya.

Selepas Duterte melanjutkan pelonggaran sekatan kuarantin dan membenarkan lebih banyak perniagaan beroperasi termasuk gim, kelas internet dan kedai tatu untuk dibuka semula, ketua-ketua daripada hampir 100 organisasi perubatan mengadakan sidang berita maya kelmarin dan memberi amaran sistem kesihatan mungkin lumpuh ketika ramai kakitangan perubatan jatuh sakit atau meletak jawatan kerana bimbang, penat atau tempat kerja yang teruk.

“Kakitangan penjagaan kesihatan kami keletihan dengan jumlah pesakit yang terlalu ramai ditahan di hospital kami,” kata kumpulan perubatan dalam surat kepada Duterte yang mereka bacakan semasa sidang berita.

Mereka merayu kepada presiden untuk mengenakan semula lockdown di Manila bermula 1 hingga 15 Ogos untuk memberikan kakitangan kesihatan ‘waktu luang’ dan membenarkan kerajaan untuk menentukur semula tindakannya menghadapi pandemik. – AP