Friday, February 3, 2023
23.7 C
Brunei

-

Filipina tingkat perkhidmatan telekom untuk tarik pelabur luar

MANILA, 21 Julai – Had dalam pemilikan warga asing terhadap industri telekomunikasi Filipina perlu ditarik untuk menarik pelaburan dan meningkatkan perkhidmatannya, kata seorang menteri kanan kelmarin.

Pada masa ini firma asing boleh memiliki secara maksimum 40 peratus utiliti Filipina, termasuk syarikat telekom, yang perlu dibangunkan, menurut Setiausaha Perancang Ekonomi Ernesto Pernia.

“Jika kita mahu menarik pelaburan asing secara langsung, mereka perlu mempunyai kepentingan yang lebih besar dalam pelaburan itu,” katanya kepada pemberita.

“40 peratus kelihatan agak rendah. Dengan meningkatkannya sehingga 70 peratus, nampaknya lebih menarik,” katanya.

Industri telekomunikasi Filipina didominasi oleh hanya dua syarikat – PLDT dan Globe Telecom – dan pengkritik berpendapat bahawa duopoli telah membawa kepada perkhidmatan yang buruk dan caj yang tinggi.

Satu kajian mengatakan negara itu mempunyai kelajuan internet yang paling lambat di Asia Pasifik.

Pernia berkata apa-apa perubahan memerlukan Kongres untuk meluluskan undang-undang baru, yang boleh membuktikan perbalahan di negara di mana banyak penggubal undang-undang mempunyai kepentingan dalam industri utama.

Walau bagaimanapun, perlembagaan Filipina telah menetapkan sebanyak 40 peratus dan beberapa penganalisis telah memberi amaran untuk membatalkan had itu akan memerlukan pindaan perlembagaan itu sendiri.

PLDT dikendalikan oleh unit ‘Hong Kong-based First Pacific’, yang memegang kira-kira 25 peratus firma Filipina. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hong kong tawarkan penerbangan percuma selepas COVID

HONG KONG, 2 FEB - Hong Kong bersedia untuk mengalu-alukan kembali pengunjung dari seluruh dunia, kata pemimpinnya hari ini, ketika dia mengumumkan penerbangan percuma...

Korea Utara beri AS amaran

- Advertisment -