Saturday, September 23, 2023
30 C
Brunei

  -

  Finland haramkan kemasukan kenderaan pendaftaran Rusia

  COPENHAGEN, 15 SEPT – Finland hari ini menyertai tiga negara Baltik dengan mengharamkan kenderaan dengan plat lesen Rusia daripada memasuki wilayah mereka, satu langkah bersama sejajar dengan tindakan baru-baru ini mengenai sekatan Kesatuan Eropah (EU) terhadap Moscow berhubung pencerobohan ke atas Ukraine.

  Menteri Luar Negara Anggota Nordik EU, Elina Valtonen berkata larangan itu akan menghalang kereta persendirian daripada memasuki Finland pada tengah malam Jumaat, kata penyiar Finland YLE.

  Awal minggu ini, Estonia, Latvia dan Lithuania mengenakan langkah itu. Estonia berkata keputusan itu mengikuti ‘tindakan tambahan sekatan yang dikenakan ke atas Persekutuan Rusia yang diterbitkan oleh Suruhanjaya Eropah” pada 8 September lalu.

  Bagi eksklaf Kaliningrad, yang dikelilingi oleh Lithuania, rakyat Rusia akan dapat meneruskan transit melalui negara Baltik paling selatan dengan kereta api.

  Di bawah keputusan EU, kenderaan bermotor yang didaftarkan di Persekutuan Rusia tidak lagi dibenarkan memasuki wilayah blok 27 anggota, termasuk Estonia, Latvia dan Lithuania.

  Negara-negara Baltik adalah antara pengkritik Eropah yang paling lantang terhadap Rusia dan Presiden Vladimir Putin.- AP

  Kelihatan pusat kawalan sempadan di Imatra, Finland. Finland menyertai tiga negara Baltik dengan mengharamkan kenderaan dengan plat lesen Rusia daripada memasuki wilayah mereka.- AP

   

   

   

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...