Saturday, September 23, 2023
24.8 C
Brunei

  -

  Fire pit mini ‘hangati’ masa bersama

  Oleh Amri HTZ –

  Menikmati masa hujung minggu bersama keluarga begitu penting untuk mengeratkan hubungan sambil berkongsi cerita.

  Masa-masa sedemikian akan lebih bermakna jika diiringi dengan jamuan kecil sambil barbeku.

  Ketika menikmati hidangan sambil duduk bersama, kehadiran fire pit akan menjadikan malam perkumpulan lebih terasa seperti ‘perkhemahan’ walaupun ia dilakukan di kawasan rumah. Dengan langkah yang cukup mudah, ia boleh dimiliki dengan merekanya sendiri menggunakan barangan terpakai.

  Barangan diperlukan

  • Mesin gerudi
  • Mesin pemotong besi (grinder) atau gergaji besi
  Orbital sander atau kertas pasir
  • Mata gerudi
  • Pita perekat
  • Pen penanda
  U-bolt bersama nat dan brace
  • Spana
  • Cat hi-temp

  Proses pembuatan

  Memandangkan projek ini akan menggunakan tangki helium terpakai, pada awal langkah ia perlu dikosongkan 100 peratus daripada sebarang gas di dalamnya. Ini bagi menggelakkan perkara yang tidak diingini semasa proses pemotongan. Untuk itu buka penuh injap tangki selama beberapa hari di kawasan terbuka. (gambar 2)

  Gambar 1. – Gambar oleh Shamuscg
  Gambar 2. – Gambar oleh Shamuscg
  Gambar 3. – Gambar oleh Shamuscg
  Gambar 4. – Gambar oleh Shamuscg
  Gambar 5. – Gambar oleh Shamuscg
  Gambar 6. – Gambar oleh Shamuscg
  Gambar 7. – Gambar oleh Shamuscg
  Gambar 8. – Gambar oleh Shamuscg
  Gambar 9. – Gambar oleh Shamuscg
  Gambar 10. – Gambar oleh Shamuscg
  Gambar 11. – Gambar oleh Shamuscg

  Langkah pemotongan akan menggunakan gergaji besi atau mesin grinder. Kedua-dua cara memerlukan penggunaan peralatan keselamatan bagi menghindari kecederaan. Pastikan bilah gergaji digunakan cukup tajam untuk memudahkan proses pemotongan (gambar 3)

  Memandangkan projek mencantumkan bahagian-bahagian besi pada langkah ini tidak menggunakan mesin kimpal, U-bolt bersama nat dan brace akan digunakan untuk mengekalkan cantuman. Pilih U-bolt yang tidak terlalu besar sekurang-kurangnya 1 ½ inci pada jarak cangkuk. Panjangnya pula tidak melebihi 1 inci. (gambar 4)

  Tanda dan potong

  Sebelum memulakan langkah pemotongan, tandakan bahagian yang hendak dipotong menggunakan pen penanda. Dalam projek ini bahagian bawah tangki akan dipotong kemudian digunakan semula untuk dijadikan bahagian bawah atau kaki fire pit. Selain penggunaan pen penanda, awda juga boleh menggunakan pita perekat untuk menandakannya. (gambar5)

  Ketika proses pemotongan, pastikan ia betul-betul rata. Permukaan tajam hasil potongan juga perlu dibersihkan menggunakan flap disc berukuran 100 grit agar ia selamat untuk dikendalikan. Penggunaan kaca mata keselamatan adalah amat penting bagi langkah ini dalam memastikan serpihan besi tidak mendatangkan kemudaratan. (gambar 6)

  Bagi mendapatkan kedudukan yang tepat sebelum menebuk bahagian bawah besi yang dipotong, letakkannya pada permukaan bahagian pemegang tangki. Setelah menyesuaikan kedudukannya, tandakan bahagian-bahagian yang hendak ditebuk menggunakan pen penanda. (gambar 7)

  Seterusnya, bahagian bawah tangki yang telah ditanda pula akan ditebuk untuk membolehkan bahagian hujung U-bolt dimasukkan. Pilih mata gerudi yang sesuai dengan ukuran diameter U-bolt. Bagi memastikan kedudukan hujung mata gerudi kekal pada tempatnya ketika memulakan proses penebukan, gunakan centre punch atau paku untuk menandainya. (gambar 8)

  Lubang yang telah ditebuk pula akan dimasukkan dengan U-bolt untuk memastikan kedudukannya selaras bagi hujung kedua-dua bahagian. Selain itu, ketatkan U-bolt tersebut pada bahagian atas tangki di mana jika terdapat kesilapan kedudukan, ia boleh diperbetulkan. (gambar 9)

  Gosok dan cat

  Permukaan tangki seterusnya perlu digosok menggunakan kertas pasir terutamanya pada bahagian luaran. Memandangkan rekaan ini melibatkan proses pembakaran dengan suhu yang tinggi, ini memerlukan cat hi-temp digunakan. Oleh itu cat asal pada permukaan luar tangki, yang tidak tahan api, perlu dibuang dan ditukar bagi mencegah rekaan tersebut daripada mudah rosak. Gunakan kertas pasir berukuran 80 grit dengan bantuan mesin orbital sander untuk mempercepatkan proses. (gambar 10)

  Semasa proses pengecatan semula, pastikan keseluruhan permukaan disaluti dengan cat. Bagi memastikan tiada permukaan tertinggal, gantung rekaan menggunakan dawai. Dengan langkah ini, permukaan luar dan dalam tangki akan dapat disembur menggunakan cat secara keseluruhannya. (gambar 11)

  Perkongsian tip rekaan

  U-bolt yang terlalu panjang perlu dipotong selaras dengan bahagian bawah rekaan.
  • Lakukan proses pengecatan di ruangan terbuka dan pakai alat pelindung pernafasan bersesuaian.
  • Cat sembur dengan kekuatan lebih daripada 600 darjah Celsius akan mampu bertahan lama jika digunakan.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...