Firma AS bimbang kebangkitan semula COVID-19

WASHINGTON, 24 JAN – Syarikat-syarikat Amerika mengakhiri tahun dengan baik tetapi bimbang tentang kebangkitan semula jangkitan COVID-19, walaupun masalah bekalan dijangka berkurangan, menurut satu tinjauan yang dikeluarkan hari ini.

Lebih satu pertiga daripada ahli ekonomi syarikat memetik peningkatan kes COVID-19 sebagai risiko penurunan terbesar kepada prospek, menjelang kenaikan harga, kata Persatuan Kebangsaan untuk Ekonomi Perniagaan (NABE) dalam Tinjauan Keadaan Perniagaan suku tahunannya.

Inflasi telah menjadi kebimbangan yang semakin meningkat bagi pengguna dan perniagaan AS sepanjang 2021, didorong sebahagiannya oleh kekurangan global dan masalah pengangkutan.

NABE berkata kira-kira dua pertiga daripada firma melaporkan peningkatan jualan pada suku akhir 2021, sejajar dengan tiga tinjauan terakhir dan antara yang tertinggi dalam sejarah 40 tahun tinjauan itu.

Dan hampir dua pertiga daripada responden berkata jualan di firma mereka kembali kepada volum sebelum krisis.

“Keputusan dan tinjauan positif datang walaupun kekurangan yang jelas kelihatan, terutamanya kekurangan buruh,” kata pengerusi tinjauan, Jan Hogrefe.

NABE mendapati 57 peratus responden menghadapi kekurangan buruh mahir – 10 mata lebih tinggi daripada tinjauan Oktober – manakala hampir satu perempat bergelut untuk mencari buruh tidak mahir, berbanding hanya 11 peratus sebelum ini. – AFP