Firma hidro China perkasa pendidikan di utara Laos

VIENTIANE – Dua buah sekolah persahabatan China-Laos, dibina dengan bantuan daripada China Southern Power Grid (CSG), yang mengubah pendidikan di utara Laos.

Ladang-ladang pokok popi yang membarisi jalan berliku melalui pergunungan Golden Triangle ke loji kuasa hidro Nam Tha 1 CSG, 350 kilometer (km) ke utara Vientiane. Disiapkan pada tahun 2018 dengan kapasiti terpasang 168 MW, penjanaan tahunannya dijangka mencapai 720 GWj sambil membekalkan kuasa hijau kepada lebih dua juta orang di wilayah sempadan Thailand, Myanmar dan Laos.

Inisiatif cemerlang

Loji itu merupakan projek kuasa hidro bina-operasi-pemindahan (BOT) luar ne-gara pertama oleh CSG di bawah rangka kerja Inisiatif Jalur dan Laluan yang dicadangkan oleh China. Pembinaan kilang itu telah membawa akses jalan yang boleh dipercayai ke kampung sekitar Hadnam, pusat operasi CSG di kawasan itu.

Pada tahun 2020, CSG membelanjakan AS$460,000 untuk membina dua sekolah baharu di Hadnam dan Vanglek yang berdekatan.

“Saya datang ke sini untuk mengajar pada 2003 apabila tiada bangunan kekal dan tiada air mengalir,” kata Ounkham Phikchaphon, 37, pengetua Sekolah Hadnam. “Bangunan sekolah baharu ialah persekitaran pembelajaran yang hebat. Kami berharap dapat membina sekolah menengah tidak lama lagi.”

Para pelajar kelihatan di Sekolah Persahabatan China-Laos Hadnam di Hadnam, Laos. – Xinhua
Sekolah Persahabatan China-Laos Vanglek yang dibina dengan bantuan daripada China Southern Power Grid, di Vanglek, Laos. – Xinhua

Loji itu bukan sahaja membekalkan bekalan elektrik utama untuk penduduk tempatan tetapi CSG komited untuk aktif mengekalkan hubungan masyarakat yang baik melalui pelbagai aktiviti kebajikan awam.

Kedua-dua sekolah itu mendapat pujian daripada pihak Laos. Pada April, Perdana Menteri, Phankham Viphavanh menganugerahkan pingat pembangunan khas kepada CSG sebagai mengiktiraf sumbangan cemerlang syarikat itu kepada kebajikan tempatan.

“Bilik darjah lama saya mempunyai dinding tanah dan bumbung jerami yang akan bocor apabila hujan. Saya sangat bersyukur dengan rumah sekolah ini. Ia jauh lebih baik daripada sebelumnya,” kata Namlin Sidthideth, pelajar sekolah menengah rendah di Hadnam.

Rumah Namlin terletak 90km dari Hadnam, beberapa keluarga pelajar tinggal lebih jauh, bukti kepentingan sekolah di kawasan yang sangat luas.

‘Kami menyukainya’

Sekolah Desa Vanglek terletak betul-betul di bawah gunung, dikelilingi pada tiga sisi oleh tebing berceranggah. Ia kecil dan berbahaya.

Untuk sekolah baharu itu, CSG memilih kawasan berumput yang luas di sebelah jalan asfalt Sekolah Persahabatan China-Laos Vanglek baharu cantik dan luas, dengan kemudahan yang sangat baik.

Moldanoy Sensoulin, pengetua berusia 36 tahun, telah mengajar di kampung itu sejak 2012. Dia berkata sekolah lama itu berada dalam keadaan yang teruk sehingga terpaksa ditutup semasa cuaca buruk. Dua bilik darjah hanya memuatkan 30 orang pelajar. Sekolah baharu ini selesa, dan bilangan pelajar telah meningkat kepada lebih daripada 100, termasuk tadika.

Khamphai Xaiyaseth, bekas ketua desa Vanglek berusia 57 tahun, datang untuk melihat tiga cucunya ke sekolah. Dia berkongsi kegembiraannya, “Seronok mempunyai loji jana kuasa ini di sini. Sekarang sekolah itu cantik dan kami menyukainya. Anak cucu saya boleh belajar dengan baik di sini dan mungkin juga menjadi guru di sini apabila mereka besar!”

Peluang yang lebih baik
Penduduk Xiengla, Khamphamek mempunyai seorang anak lelaki berusia tiga tahun di tadika. Dia berhenti sekolah, tetapi berharap anaknya akan mempunyai peluang yang lebih baik daripada dia dan pergi ke kolej. “Saya mengucapkan terima kasih kepada CSG, dan kepada China. Mereka telah membantu kami supaya anak-anak dapat belajar dengan baik di sekolah. Saya sangat bersyukur.

“Saya mahu mereka belajar bahasa Cina dan belajar di China suatu hari nanti,” katanya. – Xinhua