Firma kacang Turki intai kembang perniagaan di China

ANKARA – Sebagai pendatang baharu dalam Ekspo Import Antarabangsa China (CIIE), syarikat terkemuka Turki Unal Dried Nuts bercita-cita untuk memanfaatkannya sepenuhnya.

Ekspo yang berlangsung dari 5 hingga 10 November di Shanghai, CIIE keempat dipercayai membolehkan syarikat Turki itu meningkatkan jualannya dan membesarkan operasi dalam pasaran yang semakin berminat dengan produk sihat.

“Kami berterima kasih kepada China kerana menganjurkan acara ini, dan ia merupakan peluang yang baik untuk syarikat seperti kami yang ingin meningkatkan perkongsian yang bermanfaat dalam pasaran penting ini,” jelas Omer Faruk Erbil, pemilik bersama Unal Dried Nuts, kepada Xinhua dalam satu temu bual.

Bercakap di kilang berjenama itu yang terletak di pinggir bandar yang jauh di Kahramankazan, ibu kota Turki, Ankara, Erbil menyuarakan kepercayaannya bahawa orang Cina sangat memantau apa yang mereka makan.

“Kami telah mengeksport makanan sihat seperti kacang pistachio, badam, buah tin kering dan aprikot kering ke China selama dua tahun sekarang dan kami ingin mengembangkannya lagi dalam pasaran ini, dan CIIE menawarkan medium yang sangat baik dalam hal ini,” katanya.

Omer Faruk Erbil, pemilik bersama syarikat Turki Unal Dried Nuts ketika ditemu bual pemberita. – Xinhua
Gambar menunjukkan produk syarikat Turki Unal Dried Nuts di Ankara, Turki. – Xinhua

Syarikat itu diasaskan pada tahun 1956 dengan rangkaian sehingga 200 produk, mempunyai lebih daripada 50 kedai di Ankara. Ia bersedia untuk membuka antara 100 hingga 300 kedai atau kiosk di pusat beli-belah di seluruh China pada masa hadapan selagi infrastruktur komersial membenarkan.

“Kami mendapati terdapat minat yang ketara daripada pengguna China terhadap produk kami yang boleh meningkatkan sistem imun,” kata Erbil.

Dengan komitmen China untuk terus membuka pasarannya kepada produk asing, CIIE telah menjadi platform utama untuk perniagaan global meneroka dan berkembang di China, katanya. Walaupun terdapat halangan yang ditimbulkan oleh COVID-19, ekspo China telah mendapat penyertaan di seluruh dunia. CIIE tahun ini menarik hampir 3,000 perniagaan dari 127 negara dan wilayah, lebih tinggi daripada edisi terakhirnya.

Hasan Doner, pengarah jualan dan perolehan Unal, berkata memandangkan pengguna China tidak menggemari produk terlalu manis, syarikatnya sedang meneliti cara untuk menyediakan alternatif yang memenuhi selera mereka.

Doner menyatakan buah-buahan dan kacang kering telah menjadi bahagian penting dalam diet sihat memandangkan kandungan antioksidan, vitamin dan mineralnya, seperti yang disyorkan oleh doktor.

“Kami menerima maklum balas yang sangat baik daripada pengguna China, terutamanya mengenai kacang pistachio,” tambahnya.

Kapasiti pengeluaran Turki, dan kualiti serta kepelbagaian produk adalah sesuai untuk kehadiran yang lebih kukuh di pasaran China, kata Ismail Gulle, pengerusi Perhimpunan Pengeksport Turki.

“Apabila kelas pertengahan berkembang di China, permintaan untuk produk berkualiti juga meningkat di sana. Kita mesti memanfaatkan peluang ini dan meningkatkan minat kita dalam pasaran penting ini,” tambahnya. – Xinhua