Firma Perancis ditekan untuk tinggalkan Rusia

PARIS, 25 MAC – Pengeluar kereta Perancis, Renault merancang untuk menghentikan pengeluaran di kilang Moscownya sebagai langkah jelas untuk menangkis kritikan yang semakin meningkat, memecahkan kedudukan dengan syarikat Perancis utama lain yang telah menentang tekanan untuk terus beroperasi di Rusia selepas ia menyerang Ukraine.

Lembaga pengarah syarikat itu mengundi Rabu lalu untuk menggantung “aktiviti di kilang Renault Moscow.” Ia berlaku beberapa jam selepas Presiden Ukraine, Volodymyr Zelenskyy menuduh syarikat itu dan lain-lain di Perancis membantu usaha perang Rusia semasa ucapan maya yang penuh emosi kepada parlimen.

Berpuluh-puluh syarikat multinasional asing telah menyekat operasi di Rusia, di tengah-tengah sekatan yang dikenakan oleh Amerika Syarikat (AS) dan sekutu Baratnya yang bertujuan untuk melumpuhkan ekonomi negara itu.

Tetapi beberapa syarikat Perancis terkenal kerana keengganan mereka untuk keluar, menggariskan bagaimana ia sering menjadi kebanggaan bagi Perancis – dan syarikatnya – untuk menjadi lebih bebas daripada AS dan United Kingdom (UK) dalam hal dasar terhadap Rusia.

Ia adalah pendirian yang telah mula terungkai apabila peperangan semakin memburuk.

Gergasi pembaikan rumah Leroy Merlin, rangkaian pasar raya Auchan dan peruncit barangan sukan Decathlon adalah antara jenama berprofil tinggi yang enggan menghentikan perniagaan mereka di Rusia. – AP