Fitrah lelaki dan perempuan berbeza

ADAKAH wanita boleh bertindak ganas dengan memukul suami kerana marah dengan sikap suami? Menurut Timbalan Dekan Penyelidikan dan Inovasi, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Mayda Dr. Salasiah Hanin Hamjah, sewajarnya perkara sebegitu tidak seharusnya berlaku.

Seorang wanita perlu mempelajari cara mengawal emosi. Terutamanya jika situasi sebegini terjadi dalam rumah tangga.

Ungkapnya, di dalam rumah tangga, seorang suami perlu dihormati, bukannya merendahkan darjatnya.

Pertamanya, lelaki sudah fitrahnya memiliki kelebihan berbanding wanita. Lelaki mampu berpuasa sebulan, solat sepanjang tahun, melaungkan azan, menjadi imam, menunaikan solat Jumaat, mendapat lebih bahagian harta pusaka, menjadi saksi dan berkuasa atas talak.

Keduanya, di bahu lelaki tergalas tanggungjawab memberi nafkah. Hal ini sudah jelas menunjukkan bahawa tingginya darjat seorang lelaki. Jadi mengapa perempuan harus merendah-rendahkan darjat seseorang lelaki terutamanya jika lelaki tersebut merupakan suaminya.

Jangan jadikan papan kekunci sebagai senjata tajam untuk melepaskan marah, sebaliknya berbincang dengan elok bagi mencapai kata sepakat yang terbaik.
Jangan jadikan papan kekunci sebagai senjata tajam untuk melepaskan marah, sebaliknya berbincang dengan elok bagi mencapai kata sepakat yang terbaik.
Seorang suami perlu dihormati, bukannya merendahkan darjatnya.
Seorang suami perlu dihormati, bukannya merendahkan darjatnya.

Adalah dilarang sama sekali untuk isteri memukul suami mahupun memarahi kecuali jika dia ingin mempertahankan diri sewaktu didera. Dalam konteks ini, pihak wanita hanya mempertahankan sahaja, bukan untuk membalas kembali dengan tindakan-tindakan yang melampaui batas seorang isteri.

Rasulullah Salallahu ‘Alaihi Wassalam pernah bersabda,

“Jangan seorang isteri menyakiti hati suaminya di dunia ini kerana bidadari dari syurga berkata “Janganlah engkau sakiti dia, semoga Allah membinasakan mu sebab suami mu hanya sebentar di sisi mu. Ia akan segera berpisah dari diri mu untuk pergi kepada kami.” (Hadis riawayat Ibnu Majah dan Ahmad).

Tingginya kedudukan seorang suami dalam institusi keluarga tidak boleh disangkal. Malah isteri seharusnya tunduk kepada suami, lebih-lebih lagi sekiranya suami itu sendiri menunjukkan sifat-sifat mulia dan tidak pernah mengabaikan keluarga.

Hal ini selari dengan sabda Rasulullah Salallahu ‘Alaihi Wassalam,

“Sekiranya aku boleh menyuruh seorang sujud kepada orang lain, tentu aku akan menyuruh seorang wanita sujud kepada suaminya.” (Hadis riwayat Ahmad, At-Tirmidzi dan Ibnu Majah). Dr. Salasiah juga mengingatkan bahawa tindakan wanita yang lantang di media sosial bagi mengekspresikan amarahnya bukanlah tindakan yang tepat. Ia bukan sahaja membuka aib suami malah aibnya sendiri.

Jangan jadikan papan kekunci sebagai senjata tajam untuk melepaskan marah, sebaliknya berbincang dengan elok bagi mencapai kata sepakat yang terbaik. (Petikan dari Al-Islam)