Fizo anjur seminar perniagaan percuma

Ada yang memilih menyumbangkan tenaga menyiapkan pakaian perlindungan diri (PPE) untuk diberikan kepada barisan hadapan.

Sesetengahnya pula, memilih membantu dari sudut kewangan sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan. Namun, berbeza dengan pelakon Maaf Tak Indah, Fizo Omar, dia memilih memberikan seminar asas perniagaan atas talian secara percuma.

Berbekalkan pengalaman selama tujuh tahun dalam dunia keusahawanan, pelakon kelahiran Kota Bharu, Kelantan mahu berkongsi ilmu menerusi ‘Seminar Rezeki Dapur’. Ia dicetuskan pelakon dan usahawan berusia 35 tahun itu selepas PKP dikuat kuasa sejak 18 Mac yang lalu. Hingga kini, seminar berkenaan disertai kira-kira 2,000 peserta.

Menyedari impak PKP yang dijangka memberi kesan kepada pertumbuhan ekonomi, Fizo terpanggil menganjurkan seminar secara percuma bagi membantu golongan yang terputus sumber pendapatan supaya dapat menjana pendapatan tanpa modal yang besar.

“Sebenarnya saya menganjurkan seminar untuk membantu golongan wanita khususnya untuk menjana pendapatan dari dapur tanpa perlu mengeluarkan modal. Bagaimanapun, ramai pula golongan lelaki menunjukkan minat.

Fizo Omar memberikan seminar asas perniagaan atas talian secara percuma bagi golongan yang tiada punca pendapatan. – Agensi

“Seminar ini dianjurkan sebagai persediaan awal sekiranya berdepan krisis ekonomi. Mengikut pakar, kita bakal terkesan berikutan wabak COVID-19. Lebih ramai dijangka hilang punca pendapatan dan dibuang kerja.

“Jadi, menerusi seminar ini, saya cuba membantu mereka yang sudah terjejas atau sedang melakukan persediaan sekiranya tidak bernasib baik,” katanya kepada media.

Fizo berkata, dia tidak hanya mengajar teknik pemasaran, tetapi cara mengira bajet makanan dan penghasilan poster menerusi telefon bimbit untuk menarik pelanggan.

“Segala ilmu yang dikongsi diberikan secara percuma. Saya tahu kos menyertai seminar perniagaan boleh mencecah puluhan ribu ringgit. Niat saya mahu membantu mereka yang terjejas, bukan mengaut keuntungan,” katanya.

Fasa pertama penganjuran seminar berkenaan berjaya menarik minat 300 peserta, namun apa yang membanggakan ada antara penuntutnya sudah berjaya meraih pendapatan sekitar RM200 hingga RM300 hasil daripada ilmu yang dikongsikan.

Testimoni kejayaan penuntutnya dikongsikan dalam laman Instagram. Mereka meluahkan rasa terharu dan bersyukur apabila mampu menjana pendapatan dari rumah hasil tunjuk ajar Fizo.

Katanya, apa yang dikongsikan kepada penuntutnya berdasarkan kepada pengalaman dalam dunia perniagaan. Dia pernah memiliki cawangan Hot Burger sebanyak 150 gerai dan restoran.

“Apabila PKP dilaksanakan, ada yang mula tertekan kerana diberhentikan kerja dan dibayar separuh gaji. Keadaan ekonomi dijangkakan tidak begitu baik dan dianggarkan lebih banyak pengangguran akan berlaku.

“Inilah tujuan saya menganjurkan seminar percuma supaya mereka sudah bersedia dengan sumber pendapatan lain. Seminar ini dikhususkan untuk mereka yang mahu berkecimpung dalam dunia perniagaan makanan.

“Ia tidak sesuai bagi mereka yang sudah lama berniaga. Saya ingin membantu mereka yang baru berjinak-jinak dalam dunia perniagaan makanan, selain golongan makan gaji bagi menjana pendapatan sampingan,” katanya. – Agensi