Ford labur AS$11.4 bilion bangunkan kenderaan elektrik

WASHINGTON, 28 SEPT – Pengeluar kereta Amerika Syarikat (AS) Ford berkata semalam ia merancang melabur AS$11.4 bilion dalam pengeluaran kenderaan elektrik, dalam usaha untuk memantapkan kedudukannya untuk memimpin AS beralih kepada penggunaan tenaga bersih.

Syarikat berkata ia akan membina empat kilang baharu untuk menghasilkan kenderaan elektrik dan bateri yang akan mewujudkan 11,000 pekerjaan baharu menjelang 2025.

Bersama dengan rakan Korea Selatan SK Innovation, Ford akan membina kilang itu di Kentucky dan Tennessee, kata pengeluar kereta dalam satu kenyataan. Ford akan melabur AS$7 bilion, sebahagian daripada pelaburan AS$30 bilion yang telah diumumkan pada musim bunga lalu, dan SK Innovation akan memperuntukkan baki selebihnya.

Ford berkata ia akan menjadi ‘kompleks pengeluaran kereta terbesar, pa-ling moden dan paling efisien dalam sejarah 118 tahunnya’ dan akan me-nempatkan syarikat di depan peralihan negara kepada kenderaan elektrik.

Menurut kenyataan, “Pelaburan ini menyokong matlamat jangka panjang syarikat untuk mewujudkan ekosistem pengeluaran AS yang mampan, dan mempercepat perkembangannya ke arah pencapaian pelepasan karbon neutral, dan disokong matlamat berasaskan sains sejajar dengan Perjanjian Iklim Paris.” – AFP

Sebuah trak melalui jalan berhampiran menara air yang menandakan lokasi Tapak Memphis di Stanton, Tennessee. Ford dan SK Innovation merancang membina empat kilang kenderaan elektrik di Tennessee dan Kentucky pada 2025. – AP