Thursday, December 7, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Forum ke arah menjadikan negara lebih peka kemampanan

  Oleh Sim Y. H.

  BANDAR SERI BEGAWAN, 3 OKT – Kerjasama padu semua pihak termasuk pihak yang berkepentingan dalam kemampanan adalah amat diperlukan untuk sama-sama menyumbang kepada usaha mencapai Matlamat Pembangunan Mampan (SDGs).

  Sehubungan dengan itu, Sustainable Future Forum yang membawa tema, Mission Possible: Sustainability in Action, telah diadakan di Hotel Radisson, Bandar Seri Begawan, hari ini.

  Hadir dan menyampaikan ucaptama di forum berkenaan ialah Setiausaha Tetap (Wawasan), Jabatan Perdana Menteri, Pengiran Hajah Siti Nirmala binti Pengiran Haji Mohammad bagi mewakili Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan dan Ekonomi II, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew bin Abdullah.

  Turut hadir di forum dan mengurniakan ucapan pembukaan ialah Pengerusi Bank Baiduri, Yang Amat Mulia Pengiran Muda Dr Abdul Fattaah. Seramai kira-kira 150 orang pemimpin korporat, usahawan dan pelajar menghadiri forum berkenaan yang mewakili pelbagai industri serta institusi di negara ini.

  Program itu mengetengahkan sesi dialog bagaimana pelbagai pihak yang berkepentingan dalam kemampanan dapat bekerjasama untuk memberikan sumbangan kepada usaha mencapai SDGs.

  Dalam ucapan pembukaannya, YAM Pengiran Muda Dr Abdul Fattaah menekankan keperluan untuk mengambil langkah-langkah praktikal dan tindakan ke arah menjadi sebuah negara yang lebih peka kemampanan.

  Forum itu mengetengahkan empat orang pembentang luar negara daripada United Kingdom, Filipina dan Indonesia yang membincangkan persoalan penting berkaitan dengan kemampanan, sekuriti makanan dan pemuliharaan alam sekitar.

  YAM Pengiran Muda Dr. Abdul Fattah ketika menyampaikan ucapan pembukaannya. – Gambar oleh Muiz Matdani

  Ikuti berita lanjut di Media Permata keluaran Rabu.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China jadi contoh dunia bagi hak asasi manusia

  BEIJING, 5 DIS – China kelmarin menganjurkan seminar sempena ulang tahun ke-75 Deklarasi Hak Asasi Manusia Dunia di Beijing yang disertai lebih 70 peserta...