Thursday, December 7, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Forum keamanan di Etiopia ditangguhkan

  NAIROBI, KENYA, 22 SEPT – Forum keamanan terkemuka di Etiopia telah ditangguhkan kerana pertempuran antara kerajaan persekutuan dan pejuang daripada kumpulan etnik utama terus menjejaskan kestabilan wilayah itu.

  Forum Peringkat Tinggi Tana mengenai Keselamatan di Afrika berkata dalam satu kenyataan kelmarin bahawa perhimpunan tahunan pemimpin Afrika, yang ditetapkan pada Oktober, telah ditunda ke April 2024 ‘disebabkan oleh keadaan yang tidak dijangka.’

  Forum itu diadakandi wilayah Amhara Ethiopia, yang telah mengalami pertempuran selama berbulan-bulan ketika kerajaan persekutuan cuba melucutkan senjata pejuang tempatan yang pernah menjadi sekutunya dalam konflik dua tahun baru-baru ini di wilayah Tigray yang berdekatan.

  Forum Tana dianggap sebagai platform bagi “penyelesaian yang diterajui Afrika terhadap cabaran keselamatan yang paling terdesak di benua itu.”

  Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, beberapa cabaran tersebut berlaku dalam forum tersebut, ketika kerajaan di bawah Perdana Menteri Abiy Ahmed bergelut untuk mengawal kumpulan etnik yang menentang usaha untuk mengumpulkan kuasa.

  Terdapat laporan yang kerap diterima dari Amhara, wilayah kedua terbesar di Ethiopia, mengenai serangan dron, tembakan artileri dan keganasan lain di bandar-bandar wilayah termasuk Lalibela.

  Pergaduhan juga berlaku di bandar Bahir Dar, tempat forum keamanan itu diadakan.

  Penduduk di Bahir Dar memberitahu The Associated Press bulan lalu bahawa mereka dapat mendengar pesawat ketenteraan di angkasa dan tembakan senjata di jalananan.

  Panggilan kepada forum Tana tidak dijawab hari ini. Rakan utama pertubuhan bukan kerajaan itu termasuk kerajaan Etiopia, Kesatuan Afrika yang berpangkalan di Etiopia dan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu. – AP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China jadi contoh dunia bagi hak asasi manusia

  BEIJING, 5 DIS – China kelmarin menganjurkan seminar sempena ulang tahun ke-75 Deklarasi Hak Asasi Manusia Dunia di Beijing yang disertai lebih 70 peserta...