Frankfurt tagih magis Knauff di Liga Europa

BERLIN, 4 MEI – Ansgar Knauff menyertai Eintracht Frankfurt secara pinjaman pada Januari lalu, tetapi jaringannya ketika menentang Barcelona dan West Ham telah membantu meletakkan Eintracht Frankfurt di ambang pusingan akhir Liga Europa.

Frankfurt hanya memerlukan keputusan seri di tempat sendiri menentang West Ham pada perlawanan separuh akhir kedua Khamis nanti untuk mara ke pusingan akhir Eropah pertama mereka dalam tempoh 42 tahun.

Knauff menyertai sebagai pemain pinjaman selama 18 bulan dari Borussia Dortmund Januari lalu, sejurus selepas hari jadinya yang ke-20, dan telah menjaringkan dua gol penting di Eropah.

Dia hanya memerlukan 51 saat untuk menanduk masuk gol pasukan bagi mendahului di West Ham ketika mereka meraih kemenangan 2-1 pada perlawanan pertama minggu lalu.

Persembahan itu disusuli jaringan cemerlangnya di tempat sendiri menentang Barcelona pada suku pertama, ketika perlawanan pertama berkesudahan dengan keputusan seri 1-1 sebelum 30,000 penyokong Frankfurt berjaya mendapatkan tiket ke Camp Nou untuk menyokong kemenangan 3-2 bersejarah mereka dalam perlawanan timbal balik. “Sejak berada di sini, dia telah membuat langkah besar ke hadapan dan berada di landasan yang baik,” kata jurulatih Frankfurt, Oliver Glasner mengenai Knauff.

Pemain tengah tersebut direhatkan di bangku simpanan semasa kekalahan 2-0 Isnin lalu di Bayer Leverkusen.

Penyerang bawah 21 Jerman itu berpotensi untuk dimasukkan ke skuad kebangsaan senior apabila Piala Dunia bermula November nanti. – AFP

Reaksi pemain tengah Jerman Frankfurt, Ansgar Knauff meraikan gol pembukaan semasa perlawanan bola sepak separuh akhir pertama Liga Europa. – AFP