Freeland menteri kewangan wanita pertama Kanada

OTTAWA, KANADA, 19 OGOS – Perdana Menteri Justin Trudeau melantik Chrystia Freeland sebagai menteri kewangan wanita Kanada.

Freeland diberikan tepukan tangan setelah mengangkat sumpah semasa upacara kecil di Ottawa.

Para tetamu melakukan penjarakan fizikal, memakai penutup mulut dan hidung, di mana Freeland memberikan tanda isyarat kepada Trudeau selepas mengangkat sumpah jawatan tersebut.

Perdana menteri kemudian mengumumkan penangguhan parlimen sehingga 23 September, ketika kerajaannya bakal menetapkan langkah baharu untuk berdepan dengan pandemik koronavirus.

“Kita perlu mengatur semula pendekatan kerajaan ini untuk membangunkan sesuatu yang lebih baik,” katanya.

“Kita perlu mengemukakannya kepada Parlimen dan mendapatkan kepercayaan Parlimen untuk terus maju dalam rancangan yang bercita-cita tinggi ini.”

Freeland, 52, telah memegang jawatan penting dalam kerajaan Liberal termasuk timbalan perdana menteri yang pernah dipegangnya dan menteri luar negeri, serta memimpin perbincangan perdagangan bebas dengan AS dan Mexico.

Bekas wartawan itu, yang pertama kali terpilih pada tahun 2015, mengambil tugas kewangan tertinggi ketika Kanada melalui krisis ekonomi terburuknya sejak Perang Dunia Kedua. – AFP