Fukuoka tinggalkan ragbi untuk lanjutkan pelajaran

TOKYO, 14 JUN – Bintang ragbi Jepun, Kenki Fukuoka dilaporkan akan melepaskan peluang untuk bersaing dalam kejohanan ragbi di Olimpik Tokyo yang ditangguhkan kerana meneruskan karier perubatannya.

Kesatuan Ragbi Jepun mengumumkan semalam bahawa Fukuoka yang berusia 27 tahun itu telah meninggalkan tujuh pasukan kebangsaan.

Bintang Panasonic Wild Knights dijangka mengadakan sidang media di mana dia dijangka akan mengesahkan bahawa dia akan mengikut tradisi keluarganya. Ayah Fukuoka adalah seorang doktor gigi dan datuknya adalah seorang doktor.

Penangguhan 12 bulan Sukan Olimpik Tokyo kerana wabak COVID-19 menyukarkan Fukuoka untuk menjalani kajian perubatan dengan kerjaya ragbi profesional.

Fukuoka mengundurkan diri dari ragbi antarabangsa 15 sepasukan selepas Piala Dunia Ragbi tahun lalu di Jepun, menamatkan kerjayanya dengan 25 percubaan dalam 37 perlawanan.

Belau dikenali sebagai Ferrari kerana kepantasannya. Fukuoka pada awalnya memberi petunjuk dia akan mengundurkan diri dari semua sukan ragbi selepas Olimpik Tokyo. – AP

Aksi Kenki Fukuoka dari Jepun ketika membuat percubaan semasa perlawanan Rugby World Cup Pool A di Stadium Antarabangsa menentang Scotland di Yokohama, Jepun pada Oktober lalu. Fukuoka dilaporkan akan melepaskan peluang untuk bersaing di Olimpik Tokyo. – AP