Thursday, October 5, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  Fumio Kishida rombak kabinet

  TOKYO, 13 SEPT – Perdana Menteri Jepun yang mengalami kesulitan, Fumio Kishida hari ini menamakan menteri luar dan pertahanan baharu dalam rombakan besar-besaran yang meningkatkan bilangan wanita dalam kabinet kepada lima orang.

  Populariti Kishida dan kedudukannya dalam parti pemerintah telah merudum sejak beliau memegang jawatan pada Oktober 2021 dan banyak pengundi tidak berpuas hati dengan pengurusan kerajaannya terhadap ekonomi ketiga terbesar di dunia itu.

  Individu berusia 66 tahun itu akan bertanding semula dalam pilihan raya tahun depan sebagai presiden Parti Demokratik Liberal yang berpecah-belah, yang telah mendominasi politik selama beberapa dekad dan pakar mengatakan bahawa rombakan kabinet ini adalah percubaan untuk mengukuhkan penarafan kelulusannya.

  Menteri Luar, Yoshimasa Hayashi digantikan oleh Yoko Kamikawa, salah seorang daripada lima wanita dalam kabinet baharu, kata ketua setiausaha kabinet dan jurucakap kerajaan, Hirokazu Matsuno kepada pemberita. Kamikawa, 70, adalah Menteri Luar wanita pertama Jepun dalam tempoh 19 tahun.

  Beliau adalah Menteri Kehakiman lima tahun yang lalu apabila Jepun melaksanakan hukuman mati ke atas pemimpin dan ahli kultus Aum Shinrikyo atas peranan mereka dalam serangan sarin pada 1995 yang membawa maut di laluan kereta api bawah tanah Tokyo.

  Minoru Kihara, 54, menggantikan Yasukazu Hamada sebagai Menteri Pertahanan, pada saat Jepun menghadapi ancaman yang semakin meningkat dari Korea Utara dan hubungan yang merosot dengan China.

  Sokongan orang ramai terhadap kerajaan Kishida hanya 36 peratus berbanding 43 peratus yang tidak bersetuju, menurut tinjauan yang dikeluarkan baru-baru ini oleh penyiar nasional, NHK. – AFP

  Kishida bergambar dengan anggota kabinet baharunya di Tokyo, Jepun, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Iran ketatkan kawalan ke atas sekolah antarabangsa

  TEHRAN, 4 OKT - Ia merupakan permulaan penggal baharu di Iran tetapi tahun ini ia menyayat hati bagi pelajar di sekolah antarabangsa selepas keputusan...